Ujedinjene nacije su 2012. godine proglasile Međunarodni dan sreće i od tada se 20. mart slavi u cilju promovisanja holističkog pristupa razvoju u čijem centru se nalazi dobrobit (well-being) ljudi, time doprinoseći ostvarenju UN ciljeva održivog razvoja. Ovaj pristup je sve značajniji u oblasti turizma, posebno otkada postoje problem do kojih su doveli prekomerni turizam pre pandemije i pad turizma bez presedana izazvan pandemijom.

Stoga je povodom proslave ovog dana 2021. godine, Planet Happiness (organizacija čiji je fokus na dobrobiti lokalnih zajednica u turizmu i održivosti destinacija) u saradnji sa  World Tourism Network, International Institute for Peace through Tourism Inc i The SUNx Program organizovala globalni vebinar pod nazivom Tourism and Happiness – for a Brighter Future.

Ivana Damnjanovic

Na listi renomiranih govornika su se našle vodeće ličnosti organizacija poput World Travel & Tourism Council, The Transformational Travel Council, World Tourism Association for Culture and Heritage, ​​ International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), World Economic Forum, United Nations Development Programme (UNDP), World Happiness Foundation; kao i turističkih organizacija destinacija koje prednjače u održivom i regenerativnom pristupu turizmu i privredi uopšte kao što su Butan, Vanuatu, Flandrija (Belgija), Viktorija (Australija). Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu je bio jedan od promotivnih partnera ovog događaja.

Na vebinaru koji je trajao preko 3 sata i okupio nekoliko stotina gledalaca iz celog sveta, među kojima je bilo i naših studenata, govorilo se u okviru pet tema:

1. Poreklo i globalni značaj pokreta “sreće” i dobrobiti (well-being);
2. Spone između merenja dobrobiti (well-being), održivosti na destinacijama i UN ciljeva održivog razvoja;
3. Kako destinacije mogu koristiti pokret “sreće” za svoje brendiranje i marketinšku prednost;
4. ​Alati, resursi i pristupi “sreći” dostupni destinacijama zarad povećanja njihove konkurentnosti;
5. Moć kreiranja priče (story-telling) i digitalnih inovacija kao podrške turizmu i sreći.

Profesorka našeg fakulteta, doc. dr Ivana Damnjanović, govorila je u okviru 5. sesije. Tokom svog izlaganja osvrnula se na tri tekuća trenda i njihovu povezanost: turizam i sreća; storytelling kao okvir za postizanje “sreće” na destinacijama; virtuelizacija storytelling-a i obrazovanja u oblasti turizma. U tim okvirima je imala priliku da podeli i neka od svojih nastavnih iskustava na našem fakultetu i šire kojima se trudi da studentima obezbedi najsavremenije i u budućnosti upotrebljivo obrazovno iskustvo kroz interaktivne studentske projekte. Naglasila je da sledeća generacija radnika u turizmu mora imati odgovoran i savestan pristup, id a je odgovornost akademskih institucija da kroz odgovarajuće obrazovanje kreira održiv turizam u kojem se vodi briga o svim akterima, a posebno lokalnim zajednicama na destinacijama.

Više informacija o temama, govornicima, organizatorima možete pronaći na linku.

Ukoliko želite pogledati ceo onlajn događaj, to možete učiniti na linku.

Ivana Damnjanovic