Pozicija Valjeva:

1U srcu Srbije, stotinak kilometara jugozapadno od Beograda, uzdiže se lanac valjevskih planina, a ispred njih je venac brda koja okružuju kotlinu. U kotlinu sa zapada utiču reke Obnica i Jablanica i spajajući se stvaraju Kolubaru u koju se ulivaju vode Gradca i Ljubostinje. Na obalama ovih reka, u dolini, zaštićen okolnim brdima, smešten je grad Valjevo.

Grad Valjevo se nalazi na 44° i 16’ severne geograf­ske širine i 19° i 53’ istočne geografske dužine. Zauzima površinu od 2.256 hektara, na prosečnoj nadmorskoj visini od 185 metara.

Valjevo se nalazi na raskrsnici mnogih puteva i do njega se, kroz živopisne krajeve, lako stiže iz različitih pravaca. Od Beograda je udaljeno 96 km, od Novog Sada 134, od Užica 77 km, Loznice 72 km. Do Valjeva se može stići i železničkom prugom koja od Beograda vodi do velike jadranske luke Bar. Najbliži putnički aerodrom je u Beogradu, a sportski aerodrom u Divcima, udaljen je od grada 12 km.

 

Kada i kako je Valjevo nastalo?

3Valjevo je jedno od najstarijih gradskih naselja u Srbiji. Nastalo je na raskrsnici drevnih puteva i više od šest stotina godina je bilo mesto okupljanja trgovaca i putnika namernika. Tokom proteklih vekova valjevska kotlina je bila dovoljno prostrana da primi sve urbane sadržaje grada, ali ubrzani razvoj prouzrokovan naglom industrijalizacijom sredinom XX veka doveo je do toga da se današnje Valjevo širi dolinom Kolubare kao i uz obronke brda koja okružuju kotlinu.

 

Kako je Valjevo dobilo ime?

2Ime VALJEVO se izvodi iz starog slovenskog ličnog imena Valj, i  kao prisvojni pridev označavao je vlasništvo feudalnog poseda. Ovu pretpostavku potvrđuje i priča po kojoj je Valj bio vlasnik drumske krčme oko koje se potom razvilo naselje, današnje Valjevo. Pored  filološkog tumačenja nastanka imena Valjeva postoje i različite legende. Po jednoj,  budući stanovnici grada su se sa obližnjih brda svaljali u kotlinu i osnovali grad. Po drugoj grad Valjevo je dobilo ime po valjanoj, plodnoj zemlji i valjanim, poštenim ljudima. Ipak, najpoznatije je predanje po kojem je Valjevo svoje ime dobilo po valjaricama, za izradu sukna, koje su nekada u velikom broju postojale duž Kolubare.

Valjevo se pod tim imenom  prvi put  pominje u dokumentima  iz 1393. godine.

 

Valjevo danas?

4Valjevo je danas jedan od značajnih srpskih gradova i administrativni, privredni i kulturni centar teritorije grada Valjeva, ali i Kolubarskog okruga. Na teritoriji grada Valjeva, pored samog gradskog naselja postoji još 77 sela, sa ukupno 100.000 stanovnika. Kolubarski okrug (grad Valjevo i opštine Ub, Lajkovac, Mionica, Osečina i Ljig) ima oko 200 naselja sa oko 200.000 stanovnika.

Valjevo kao svoj dan obeležava 20. mart, u spomen na oslobođenje grada od Turaka 1804. godine, kao simbol početka nove evropske varoši.

Prema najnovijem popisu gradsko naselje Valjevo ima oko 64.000, a teritorija grada oko 98.000 stanovnika.

 

5

Danas je Valjevo grad istorije i kulture, ali i grad koji okružuje netaknuta priroda. Muzeji i galerije, brojni spomenici, Tešnjar, kulturna baština, Brankovina, Divčibare, Petnica, reka Gradac i njen kanjon, Valjevske planine i sela rasuta po njihovim obroncima predstavljaju atrakciju za sve koji posete ovaj grad.