Svedoci smo izuzetno brzog razvoja oblasti informacionih tehnologija, što dovodi i do sve veće potražnje za stručnjacima u ovoj oblasti. Štaviše, trenutno se oblast IT-a u Srbiji razvija brže nego tržište odgovarajuće radne snage. Zbog toga postoji veliki broj otvorenih radnih mesta za informatičare, a neke firme imaju stalno aktivne konkurse.

Iz ugla osobe koja završava srednju školu, studiranje informacionih tehnologija je odličan izbor: postoji puno slobodnih radnih mesta, zbog deficita radnika plate su dosta veće nego u stalim sektorima, a ovakva radna mesta su često veoma dinamična i kreativna.
Ukoliko se pogledaju portali za zapošljavanje u Srbiji, samo na sajtu infostud.com trenutno postoji oko 250 aktivnih poziva za zapošljavanje u IT-u, a to je cifra kojom se nijedna druga oblast ne može pohvaliti.

slikainf

Dakle, studiranje informatike se isplati, a zašto baš odabrati Poslovni fakultet Valjevo. Neki od razloga su:

  • Usklađenost naših nastavnih programa sa potrebama tržišta. Pogledajte naše predmete na linku, a zatim pregledajte dostupne oglase za posao. Videćete da se kod nas uče isključivo stvari koje su potrebne poslodavcima.
  • Sticanje znanja kroz praktičan rad. Praksa je nešto što mnoge druge obrazovne institucije u Srbiji “zaboravljaju”. Informatiku kao praktičnu oblast, nemoguće je učiti samo kroz teoriju. To su teme koje se najbolje uče i razumevaju praktičnim radom na raznim projektima. Zato naši studenti informatike tokom školovanja imaju puno prilika da se bave poslovima programiranja ili dizajna i da u trenutku kada diplomiraju, u svom CV-u imaju značajan broj referenci. A dobar CV znači puno lakše zaposlenje.
  • Stvaramo čvrstu osnovu, a potom studente uvodimo u suštinu struke. Studijski program je koncipiran tako da se na prvoj godini kreće od fundamentalnih tema – koriščenje kancelarijskih softverskih paketa, osnove veb dizajna i računarske tehnike. Od druge godine, počinje detaljno informatičko usavršavanje kroz niz stručnih predmeta koji za cilj imaju da od studenta da kraja školovanja naprave dobrog informatičara.
  • Znanje stranih jezika, a pogotovo engleskog jezika. Verovatno nema potrebe puno potcrtavati važnost engleskog jezika za nekoga ko se bavi informatikom. Naši studenti tokom celog školovanja uče engleski jezik, kao i još jedan strani jezik po izboru. Probajte da nađete još neki Fakultet u Srbiji gde se strani jezici uče tokom svih godina studija (da Vam olakšamo, nećete ga pronaći).
  • Učestvovanje u radu Laboratorije za poslovnu inteligenciju. U okviru laboratorije se istražuju i razvijaju savremeni softverski alati koji na efikasan način obrađuju veće količine podataka. Na taj način studenti mogu da analiziraju dobijene rezultate i eventualno, na osnovu analize, razvijaju sopstvena rešenja. Primena ovakvih tehnologija može biti u većem broju oblasti, kao što su firme koje bave telekomunikacionim servisima, bankama, osiguravajućim društvima, turizmu itd.
  • Još mnoge druge stvari, zbog čijeg navođenja bi ovaj tekst bio predugačak. Ali to Vas ne mora sprečiti da prelistate naš sajt, pogledate koje događaje smo organizovali i koje firme su dolazile na Fakultet kako bi regrutovale naše studente ili da u Alumni sekciji pogledate kakva su iskustva naših studenata.

 

Za sam kraj prenećemo Vam utiske jednog od naših diplomiranih informatičara, Marka Jakića, zaposlenog u firmi P3 Communications.

“Od trenutka upisa do danas mislim da sam doneo najbolju moguću odluku i nisam se pokajao nijednog trenutka.   Dosta mi je pomoglo ono sto sam na fakultetu naučio i praksa koju sam stekao kroz razne projekte i aktivnosti, što je, po mom mišljenju, mnogo važnije i od same diplome. Retke su prilike da u okviru visokoškolske ustanove ne budete broj indeksa, već osoba sa imenom i prezimenom koja ima svoje metode učenja, probleme i potrebe i svako od zaposlenih na fakultetu će vam uvek izaći u susret i pokušati da vam pomogne. To je nešto što Poslovnom fakultetu daje veliku prednost nad ostalim fakultetima u Srbiji.”

Kompletnu priču o Markovim iskustvima možete pročitati na linku.

 

Za sve dodatne detalje o Fakultetu i studijskim programima možete posetiti naš sajt na adresi pfv.singidunum.ac.rs ili pogledati našu Facebook stranicu – www.facebook.com/poslovnifakultetvaljevo.