Sa prazničnom euforijom i ushićenjem stižu i sledeće vesti iz Brežica

Tri meseca kao tri dana. Suze u očima od same pomisli na odlazak odavde. A taj momenat se približava. Svaki ispunjeni dan, novi doživljaj, nova upoznata osoba ili prijatelj podsećaće me zauvek na ovaj, slobodno mogu reći, najlepši period mog života!

Ispiti i polaganje se približavaju, ali me to ne brine znajući da posedujem mnoštvo novih znanja stečenih u toku ovog semestra. Očekujem i nadam se da ću svoje obaveze završiti u roku, sa visokim ocenama, da će mi stečena znanja koristiti u budućem školovanju, kao i nakon zaposlenja, ali i da ću kompletnu priču i utiske moći preneti svima kada se vratim, o tome koliko je meni ovde bilo lepo.

Do skorog viđenja, srećni praznici i srdačan pozdrav od Erasmus + ekipe!

Jelena Marković,
student Turizma i hotelijerstva

Erasmus+ semestar na Univerzitetu Maribor, Brežice, Slovenija

 

Nastavak Erasmus+ iskustva ide uobičajenim tokom. Dosta je obaveza na našim fakultetima, ali ipak se nađe vreme za šetnju i jednodnevne  izlete. Pored mnogih organizovanih dešavanja imali smo 4 večeri za klizanje uz koje smo poboljšali svoje klizačko umeće, što nam se posebno dopalo. U gradu nema snega sto nas raduje u ovom trenutku, ali zato najčešće subotom idemo na Pohorje i uživamo u pravoj zimskoj idili i predivnom pogledu na grad.

Vreme je proteklih dana bilo sunčano, tako da smo imali priliku da ga iskoristimo za put u Zagreb koji je najlepši oko Božića. Predivno okićen i pun turista sa raznim dešavanjima je idealna destinacija za posetiti oko praznika.

Godina se bliži kraju, a kako se približavaju praznici dosta diskusija je na temu gde i kako za Novu godinu. Ali tu je i mnogo dikusije kako oko ispita.

Kako godina prolazi javljaju se želje i nade za buduću. Skromni smo pa želimo da nam sledeća godina bude bar duplo bolja. Za početak da položimo kolokvijume, ispite i iskoristimo vreme Erasmus+ programa na najbolji mogući način. 

Srećne Novogodišnje i Božićne praznike vam žele

Milica Vuksanović i Vidoje  Isailović
studenti Poslovnog prava i Sestrinstva

Erasmus+ semestar na Univerzitetu Maribor, Slovenija

 

 

Iskustvo na Erasmusu ne može da se opiše u par rečenica, ali pokušaću da vam maker deo dočaram. Trenutno vlada praznična atmosfera. Nemci dosta značaja pridaju Novoj godini. Grad izgleda veličanstveno sa mnoštvom svetlucavih detalja.
Na našem fakultetu, DHBW Ravensburg, smo položile ispite. Sa znanjem koje smo stekle na nasem fakultetu u Valjevu često smo bile i najbolje na određenim predmetima.
Zabavan, zanimljiv, društven i bezbrižan život koji smo vodile prethodna tri meseca “brzo” je prošao. Vraćamo se bogatije za pregršt iskustva: životnog, akademskog, a možda i najbitnije u svemu – jezički nivo je unapređen. Uz cimerke iz Španije smo naučile da komuniciramo na španskom, a takođe smo poboljšale engleski i nemacki jezik.

Iako tužne što odlazimo, radujemo se i svim lepim stvarima koje nas čekaju na našem fakultetu u Valjevu i želimo svima divnu Novu godinu!

Jelena Tomić i Đurđa Rakić
studenti Turizma i hotelijerstva

Erasmus+ semestar na Univerzitetu DHBW Ravensburg, Nemačka

 

 

Prošlo je dva meseca mog boravka u Dizeldorfu u okviru Erasmus+ studentske razmene i kao što sam i mislila ranije, ta dva meseca su bila bogata događajima koja su mi omogućila da upoznam nove ljude, razmenim stavove sa njima; da upoznam nemačku kulturu koja je zaista interesantna i dosta se razlikuje od balkanskog načina mišljena i življenja i naravno, da predstavim svoju zemlju najbolje što mogu.

Osetiti čari nemačkog načina proslavljanja Božića je pravi užitak. Poseta božićnoj pijaci (Weihnachtsmarkt) je tradicionalno obeležavanje dolaska Božića u gradovima u Nemačkoj. Prisutni štandovi sa ručno izrađenim proizvodima privlače zainteresovane posetioce, a tu je i neizostavno kuvano vino (Glühwein) u kojima posetioci uživaju zajedno sa svojim prijateljima. A ko nije ljubitelj vina uvek se može odlučiti za toplu čokoladu u ovim hladnim zimskim danima.

Dočekujući Novu godinu, radujemo se novim izazovima i trudimo da ostvarimo svoje ciljeve, a ja bih dozvolila sebi da se nadam učešću u još jednoj studentskoj razmeni. Želim Vam srećne praznike!

Nevena Ilčešan
student Ekonomije

Erasmus+ semestar na Univerzitetu Hajnrih Hajne, Dizeldorf, Nemačka

 

Within my three-month stay in Valjevo, I got to know the culture and culinary specialities of Serbia. One of the interesting festivals I took part was the “Cvarkijada”, where I tried delicious food. As well, I had the opportunity to discover some more towns and landscapes of Serbia, such as Divcibare, Mokra Gora, etc. At the faculty I got in touch with the students, we went out for coffees, food, and live music. The professors I had lectures with were very professional and supported me over there, as well in my private time. They invited me also for some fairs in Novi Sad. So, I attended the big Mekst fair with international students. Whenever there was sunny weather I enjoyed myself in the nature around Valjevo. All in all, I had a great experience in Serbia and have gained a new travel destination for myself.

Ioanna Stefanakidou
student Turizma i hotelijerstva na DHBW Ravensburg, Nemačka

Erasmus+ semestar na našem fakultetu u Valjevu

Kolaz