U organizaciji Departmana za poslovno pravo, na Poslovnom fakultetu Valjevo Univerziteta Singidunum u ponedeljak 29. februara je održan seminar „U susret novom Zakonu o oružju i municiji“. Skup je otvorio prof. dr Velisav Marković, rukovodilac Departmana za poslovno pravo, a o ovoj temi su govorili mr Zorica Subotić, predsednik UO Nacionalne asocijacije za oružje, Duško Ilić, sekretar Nacionalne asocijacije za oružje i doc. dr Dragan Obradović, profesor Poslovnog fakulteta Valjevo. Novi Zakon o oružju i municiji trebalo bi da stupi na snagu za nekoliko dana. U čemu se razlikuje od starog i koja su nova rešenja objasnili su predstavnici Nacionalne asocijacije za oružje.

DSC_7907

„Glavne izmene su u oblasti definicije oružja koje su potpuno različite u odnosu na stari Zakon. Po novom Zakonu oružni list se mora obnavljati na deset godina, a uvedena je i obaveza lekarskog pregleda na svakih pet godina. Takođe, izabrani lekar je obavezan da prati stanje vlasnika oružja i informiše resorno Ministarstvo ukoliko primeti da je došlo do zdravstvenih promena koje mogu da ugroze njegovu sposobnost za rukovanje oružjem. Ima tu još niz izmena, one se odnose na obuku o rukovanju oružjem, na neke kategorije koje su ukinute i neke koje ranije nisu postojale, kao što je kolekcionarska dozvola i tako dalje“, rekla je mr Zorica Subotić.

DSC_7905

„Pored postojećih sedam uslova koje treba ispuniti da bi se dobilo odobrenje za nabavku vatrenog oružja uvedena su još dva, lekarsko uverenje i opravdan razlog. Opravdan razlog za lovačko oružje je lovna karta, za sportsko oružje da ste član sportske streljačke organizacije, za ličnu bezbednost morate da dokažete da je bezbednost ugrožena, a za kolekcionarstvo da ste ljubitelj i da skupljate oružje. Za sportske strelce je dobro to što je ukinuto odobrenje za nabavku municije, koja će se nabavljati na osnovu oružnog lista za sve vrste oružja i količine više nisu ograničene. Po novom Zakonu, vazdušno ili tetivno oružje, ono sportsko, slobodno se nabavlja bez obaveze registracije, što će olakšati rad streljačkim klubovima“, ukazao je Duško Ilić.

DSC_7915

On kaže da u Srbiji ima oko milion i sto hiljada registrovanih cevi, a oko 600 hiljada vlasnika oružja. „Ako gledamo prema cevima, građani Srbije su naoružani oko 14-15 odsto, a ako gledamo po vlasnicima to je oko osam odsto, što je daleko ispod evropskog proseka koji prelazi 30 odsto, u Švajcarskoj je to 50 odsto, Finskoj 55 odsto, itd. Moje lično i mišljenje mojih kolega iz Nacionalne asocijacije za oružje je da nelegalnog oružja u Srbiji ima oko 250 do 300 hiljada“, rekao je Ilić.

DSC_7917

Govoreći o kaznenim odredbama novog Zakona o oružju i municiji, doc. dr Dragan Obradović naglašava da postoje značajne razlike: „Pre svega, više ne postoje privredni prestupi kao jedan od oblika kaznenih odredaba. Sada postoje tri vrste samo prekršajnih odredaba, što je formalno-pravno blaže. Sa druge strane, povećan je broj prekršaja, svrstanih u tri grupe. Prvu bih nazvao lakši prekršaji gde je zaprećena samo novčana kazna, ona se, kao i druga grupa gde je zaprećena novčana i kazna zatvora, odnosi na fizička lica, dok se treća grupa odnosi na pravna lica i preduzetnike. Značajna novina je i to što više nema obaveznog oduzimanja oružja kao zaštitne mere, već je data mogućnost procene u svakom pojedinačnom slučaju. Po novom Zakonu zaprećena je novčana kazna za lekare, pre svega izabrane lekare za njihovo nesavesno postupanje u odnosu na pojedina lica koja su vlasnici oružja, ako u zakonskom roku ne obaveste nadležnu Policijsku upravu o promeni njihovog zdravstvenog stanja“.

DSC_7908

Ova tema privukla je pažnju predstavnika brojnih institucija, streljačkih udruženja, pojedinaca, koji su na kraju seminara otvorili diskusiju i razgovarali o pitanjima i nedoumicama koje donosi novi Zakon o oružju i municiji.

DSC_7894