Prva sedmica novembra 2021. godine je bila ispunjena brojnim dešavanjima u oblasti turizma, kako na svetskom nivou, tako na nivou našeg fakulteta. Naša profesorka, dr Ivana Damnjanović je kao aktivan član Globalnog saveta za održivi turizma (GSTC) i potpisnik Future of Tourism Coalition, našim studentima obezbedila neponovljivo i ekskluzivno obrazovno iskustvo kroz mogućstvo učešća na dva globalna događaja, integrisana u obaveznu nastavu.

1 (1)

Tokom 03. i 04. novembra 2021. godine je održan globalni turistički samit pod temom: Budućnost turizma – reizgraditi, preokviriti i ponovo razmisliti. Ovaj globalan godišnji turistički događaj su organizovali Regionalni sekterarijat za turizam Britanske Kolumbije, Kanada (BCRTS) i GSTC. Studenti su mogli da po izboru prate predavanja, panel diskusije i radionice na teme destinacijskog menadžmenta, klimatskih promena, inkluzivnog i turizma lokalnih zajednica. Njih su, u ukupnom trajanju od preko 20 sati, držali svetski stručnjaci iz oblasti održivog turizma. Ova konferencija je bila i izvanredno virtuelno iskustvo za svu brojnu publiku, kao i prilika za naše studente da se povežu sa stručnjacima iz celog sveta, prisustvuju virtuelnom sajmu itd.

2 (1)

Konferencija o klimatskim promenama u Glazgovu, poznatija kao COP26, (31.10-12.11.2021), predstavlja prekretnicu ne samo po pitanju klimatskih promena generalno, već i u oblasti turizma. Kroz zvanično potpisivanje Turističke klimatske deklaracije od 04.11.2021. godine turistički akteri javno prepoznaju turizam kao značajnog izazivača klimatskih promena, ali i kao snažnu pokretačku snagu za postizanje globalnih ciljeva po pitanju zaustavljanja klimatskih promena. Sastanak na temu Katalizator dekade klimatskih promena u globalnom turizmu koji su organizovali Future of Tourism Coalition, Tourism declares climate emergency i Svetska turistička organizacija su pratili i naši studenti zajedno sa još preko 150 učesnika iz celog sveta. Imali su priliku da slušaju o posledicama i preduzetim aktivnostima po pitanju klimatskih promena od čelnih ljudi vodećih organizacija u turizmu.

4 (1)