Predavanje posvećeno obeležavanju jubileja 400 godina od smrti španskog pisca Migela de Servantesa, održano je u petak 20. maja u svečanoj sali Valjevske gimnazije. U ime Poslovnog fakulteta Valjevo, koji je organizovao ovo predavanje zajedno sa Valjevskom gimnazijom, prisutne je pozdravila Lora Petronić Petrović, profesorka španskog jezika, a o čuvenom autoru najprevođenijeg romana na svetu i tvorcu remek-dela, ne samo španske, već i svetske književnosti „Don Kihot“ govorila je servantistkinja i profesorka beogradskog Filološkog fakulteta, dr Jasna Stojanović.

smanjena 1

Osnovna poruka ovog predavanja svakako je u nazivu „Servantes zauvek – CERVANTES PARA SIEMPRE“. Zašto je to tako, objasnila je prof. dr Jasna Stojanović:

„Servantes je autor čija slava, kako vreme prolazi, sve više raste, pre svega zbog njegovog besmrtnog dela Don Kihota, koji se može tumačiti i objasniti kao jedno otvoreno delo koje svakom vremenu i svakom novom naraštaju donosi neke nove poruke. Njegova univerzalnost, univerzalnost njegove komike, univerzalnost te humanističke strane i njegovih poruka, još uvek je važeća i živa, nikada ne zastareva“.

smanjena 4

Prof. dr Jasna Stojanović je govorila o Servantesovom životu, koji se u velikoj meri ogleda u njegovom stvaralaštvu, dok se, govoreći o njegovom književnom radu, posebno osvrnula na delo „Don Kihot“. S obzirom na to da se već dva i po veka Servantes čita i tumači kod nas, deo predavanja bio je posvećen i toj temi.

smanjena 2

Nakon predavanja su profesori dr Jasna Stojanović i dr Vojislav Andrić, direktor Valjevske gimnazije, postavili portret Migela de Servantesa među portrete brojnih znamenitih ličnosti u galeriji ove škole.

smanjena 3

smanjena 5