O studijskom programu

Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija akreditovao je novi sudijski program Savremena psihologija. Studijski program traje 4 godine i studentima omogućava sticanje 240 ESPB-ova i zvanje Diplomirani psiholog.

Na početnim godinama studiranja studenti će se upoznati sa bazičnim predmetima koji ih uvode u svet psihologije kao nauke, saznaće koje su to psihološke discipline, šta je sve predmet proučavanja psihologije, kakve metode se  koriste itd.

Svaku od psiholoških disciplina upoznaće ponaosob što može dalje uticati na opredeljenje u oblasti psihologije. Saznanja iz bazičnih premeta kao što su Osnovi psihologije, Psihologija ličnosti i individulanih razlika, Fiziologija psiholoških procesa, Metodologija psiholoških istraživanja se prožimaju i studentima će biti važni za razumevanje predmeta koji se bave praktičnim zadacima kao što su klinička psihologija, psihologija rada, pedagoška psihologija.

O fakultetu

Akreditacije

Zvanje

Nakon završetka studija studenti stiču 240 ESPB i zvanje Diplomirani psiholog.

Psihologija, post (1)

Zašto studirati psihologiju

Psihologija ima široku primenu ali je ujedno i multidisciplinarna oblast koja se stalno menja i razvija svoje istraživačke koncepte i tehnike kako bi se istražili određeni fenomeni psihičkog života.

Pored neophodnog teorijskog znanja, studenti mogu steći i mnoge praktičke  tehnike i veštine koje će ih osposobiti  za rad na budućem poslu. Naš cilj je da već nakon studija poseduju znanja i alate, iskustvenu praksu i budu spremni da rade svoj posao od prvog dana.

Studenti će učiti u okruženju koje ih podsticati da otkrivaju savremena saznanja, učestvuju u praktičnom radu i dobijaju praktična znanja od ljudi koji se decenijama bave ovom strukom, ovladaće korišćenjem instrumenata za rad i biće uključeni u istraživačke projekte koji se obavljaju na fakultetu. Predavači su na raspolaganju za sva pitanja kako bi podržali želju za saznanjem, istraživanjem i napredovanjem.

Psihologija 1 smanjena

Karijera

Studenti stiču zvanje diplomiranog psihologa i mogu se dalje  opredeliti za bilo koju vrstu zanimanja u oblasti psihologije. Mogu se baviti kliničkom psihologijom i vršiti psihodijagnostiku i savetovanje u okviru institucija (zdravstvenih ustanova, centri za socijalni rad, zatvori, vojska i policija) ili privatnih savetovališta, mogu biti psiholozi u školama ili vrtićima, nastavnici u srednjim školama, mogu raditi u domaćim i inostranim kompanijama u oblasti ljudskih resursa, mogu se baviti marketingom, kao i raditi u agancijama za istraživanje tržišta. Takođe, veliki broj nevladinih organizacija često angažuje psihologe u svrhu raznovrsnih domaćih ili inostranih projekata.

Psihologija 2 smanjena

Učenje iz prve ruke

Nastava je interaktivnog karaktera – studenti će imati mogućnost da diskutuju sa predavačima, da osmišljaju svoje ili budu uključeni u tekuće istraživačke projekte. Imaće priliku da zajedno sa stručnjacima koji rade u praksi (klinički psiholozi, psiholozi u školama, psiholozi u oblasti ljudskih resursa) uče praktična znanja i veštine neophodne za budući rad u oblasti koju odaberu. Naš cilj je da obezbedimo bogato praktično iskustvo, gde će od stručnjaka koji su se dokazali u svojoj oblasti mogu dobiti znanja iz prve ruke.

Transfer

Ključne veštine

Studiranje psihologije zahteva veštine i karakteristike koje su potrebne za bilo koju drugu vrstu studiranja u kojima se usvajaju nova saznanja i veštine. Ipak, pored usvajanja znanja i činjenica, student psihologije bi trebalo da poseduje i neke karakteristike koje ga izdvajaju od drugih. Tu su pre svega razvijena empatija prema drugima, da sa ushićenjem istražuje svoj i psihički svet drugih ljudi, da oseća satisfakciju kada pomaže drugima, da prihvata različitosti, prednosti i mane koji nose sva ljudska bića.

Psihološke oblasti za koje se studenti opredeljuju

Klinička psihologija

Primenjena psihološka disciplina koja za cilj ima primenu raznovrsnih teorijskih i praktičnih saznanja u razumevanju, prevenciji i tretmanu psihičkih poremećaja kao i promovisanju mentalnog zdravlja i ličnog razvoja kod ljudi.  U okviru kliničke psihologije obavljaju se psihološka procena (primenom psihodijagnostičkih testova, intervjua, opservacijom i drugih izvora podataka), uspostavlja dijagnoza, vrši prevencija i psihoterapijska intervencija kod osoba sa nekom vrstom mentalnog poremećaja.

Klinički psiholozi mogu obavljati širok opseg poslova. Uobičajeno je da rade kao zdravstveni saradnici u okviru domova zdravlja, kliničko-bolničkih centara, specijalnih bolnica ili instituta za mentalno zdravlje u kojima obavljaju poslove psihodijagnostike i/ili savetovanja. Mogu se baviti baviti savetovanjem pojedinaca, grupe, porodice.

 

U okviru zdravstvenih ustanova pored odeljanja za psihijatruju, mogu raditi pri razvojnim savetovalištima u sklopu odeljenja za pedijatriju, kao i na odeljenjima za neurologiju i onkologiju. Takođe, mogu biti zaposleni u okviru centara za socijalni rad (bave se problemima u porodičnim odnosima, razvodom braka, usvajanjem dece, maloletnim prestupnicima, procenom podobnosti za starateljstvo, psihološkim veštačenjem u sudskim procesima), pri vojsci i policiji kako bi se procenila psihološka podobnost zaposlenih za ove visokostresne poslove i pružila podrška prilikom eventulnih teškoća u prevazilaženju stresa sa kojim se svakodnevno suočavaju, u kazneno popravnim zavodima ili domovima kako bi uradili psihološku procenu lica na izdržavanju kazne i primenili tretmane radi resocijalizacije i integracije lica nakon izdržavanja kazne. Veliki broj kliničkih psihologa se najčešće bavi savetodavnim i psihoterapijskim radom u okviru svojih privatnih savetovališta.

Pedagoška psihologija

Pedagoška psihologija je jedna od primenjenih psiholoških disciplina koja se bavi proučavanjem psiholoških problema u procesima obrazovanja i vaspitanja. Posebne oblasti proučavanja u pedagoškoj psihologiji su psihologija predškolskog vaspitanja, psihologija učenja, psihologija nastave, ocenjivanja, itd.

Psiholozi koji se bave pedagoškom psihologijom rade kao stručni saradnici pri vrtićima i osnovnim i srednjim školama. U srednjim školama se oni obično bave i/ili predavanjem psihologije ili drugih srodnih predmeta.

Psihologija rada

Psihologija rada ili industrijsko-organizaciona (I/O) psihologija se bavi naucnim izučavanjem ljudskog ponašanja u okviru organizacija i radnih pozicija. Cilj joj je da proučavanjem individualnog, grupnog i organizacionog ponašanja ustanovi principe koji će joj pomoći u rešavanju problema u okviru poslovnog okruženja. Naučna saznanja u okviru I/O psihologije konkretnije tiču se karijernog razvoja, veština donošenja odluka, efikasnosti u radu zaposlenih, procesa koji se dešavaju unutar malih grupa, analize obavljanja posla i zadataka, individualnih procena  i dr.

Posao psihologa čija je ovo oblast delovanja obuhvata regrutaciju i selekciju novih kandidata za posao, sprovođenje treninga i praćenje razboja kod zaposlenih, merenje njihove efikasnosti, motivacije za rad, kvaliteta poslovnog života, sprovodjenje sistema nagrađivanja, praćenje razvoja organizacije, strukture posla u domaćim i stranim kompanijama.

Predmeti

Raspored predmeta po semestrima i godinama studijaOAS Psihologija – raspored predmeta

Prezentacija

Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum

Prijave u toku

Predprijave ili rane prijave za upis u prvu godinu osnovnih studija u školskoj 2024/2025 traju do 31. marta 2024. godine. Predprijave omogućavaju maturantima da svoj prijemni ispit i proceduru upisa započnu i pre zvaničnog završetka srednje škole, a time sebi na vreme obezbede mesto i ostvaruju pogodnosti u vidu popusta na školarinu.

Za učenike koji su tokom srednje škole bili odlični pripremili smo posebne pogodnosti prilikom upisa u vidu budžetskog načina studiranja.

Onlajn prijava

Onlajn prijava

Na našem sajtu popunite onlajn prijavu i odaberite studijski program za koji se prijavljujete.

Poslaćemo Vam sve informacije i smernice o predupisu i materijale potrebne za polaganje prijemnog ispita.

Prijemni ispit se sastoji od testova na kojima kandidati mogu osvojiti najviše 60 bodova.

Prijemni ispit I

Prijemni ispit za poslovne studije

Za studijski program Ekonomija (Finansije i računovodstvo / Marketing i psihologija) pitanja su iz oblasti opšte kulture i informisanosti, ekonomije i marketinga.

Za studijski program Poslovni softverski sistemi pitanja su iz oblasti opšte kulture i informisanosti i informatike.

Za studijski program Menadžment zdravstvenog i velnes turizma pitanja su iz oblasti opšte kulture i informisanosti i turizma.

PrijemniispitII (1)

Prijemni ispit za zdravstvene studije

Za studijski program Sestrinstvo pitanja su iz oblasti opšte kulture i informisanosti i biologije.

Za studijski program Fizioterapija pitanja su iz oblasti opšte kulture i informisanosti i biologije.

Upis

Predupis/Upis

Nakon položenog prijemnog ispita i kreiranja rang liste obavlja se procesura upisa. Maturanti koji u trenutku predprijave još uvek nisu dobili svoja svedočanstva i diplomu, obavljaju proceduru predupisa a preostal.
Potrebna dokumenta:

  1. svedočanstva svih razreda srednjeg obrazovanja (mogu overene kopije),
  2. diploma završene srednje škole (može i overena kopija),
  3. izvod iz matične knjige rođenih i
  4. dve fotografije za indeks (3,5 x 4,5)
Nagrađujemo

Nagrađujemo znanje

Učenike koji su bili odlični tokom srednje škole nagrađujemo oslobađanjem dela ili cele školarine.

Svima koji se u predupisnom roku prijave za studije omogućavamo uslove za pokretanje biznisa u toku studija – kancelarije, opremu, mentorstvo.

Za učenike koji još uvek nisu sigurni ili još uvek nisu pronašli svoju oblast interesovanja, organizujemo Program profesionalne orijentacije.

Transfer

Transfer programi

Ukoliko ste već student drugog fakulteta, svoje studije možete nastaviti prelaskom na jedan od akreditovanih studijskih programa osnovnih ili master akademskih studija na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu.

Više o uslovima prelaska pročitajte ovde.

Zainteresovani ste za neki od smerova ili imate dodatna pitanja? Pišite nam.

Onlajn prijava
Poslovne studije, flajer 2022
Zdravstvene studije, flajer

Ostanimo u kontaktu

Fakultet i akademsko obrazovanje mogu otvoriti mnoga vrata na putu vašeg profesionalnog i ličnog razvoja, a zbog brojnih znanja, veština, poslovne ideje koju možete pokrenuti tokom studija, prijatelja, iskustava, putovanja i avantura studije zasigurno predstavljaju jedan od najlepših životnih perioda.

Sada je vreme kada se susrećete sa jedne strane sa novim obavezama i zadacima predstojećeg završetka srednjoškolskog obrazovanja, a sa druge strane sa željama o budućim profesijama, životnim uspesima i važnim odlukama koje treba doneti.

Verujemo da ćemo imati priliku da zajedno provedemo buduće akademske godine i da ćete se pridružiti zajednici sadašnjih studenata i diplomaca koji su prepoznali kvalitet naših obrazovnih programa, nastavnog kadra i poseban pristup svakom studentu.

Želimo Vam da ovaj period iskoristite za prave životne izbore, ali i da uživate u putovanju do njih.

 

Važno je šta studiraš.

Zbog najboljih uslova studija.
Zbog upotrebljivih znanja.
Zbog prilika.
Zbog tebe.

lokacija

Železnička 5, Valjevo

www.fzp.singidunum.ac.rs

32

pf@singidunum.ac.rs

+381 14 292 610

34

Pratite nas na društvenoj mreži Fejsbuk
@fzpsingidunum

33

Pratite nas na društvenoj mreži Instagram
@singidunum.valjevo