Kada je Snežana Radojičić spisateljica, cikloputnica i nomatkinja, gostovala u Valjevu u maju 2016. godine, poželeli smo da je ponovo ugostimo povodom objavljivanja njenog novog romana, a želja nam se ispunila prošlog ponedeljka, 29. oktobra, kada je održala tribinu u Art holu, u organizaciji našeg Fakulteta i Centra za kulturu.

DSC_2944

Art hol je do poslednjeg mesta bio ispunjen ne samo Snežaninim pratiocima, već i znatiželjnicima koji su poželeli da čuju priču o zemlji koja se smatra najzotvorenijom na svetu – Severnoj Koreji.

arthol

Na samom početku večeri Snežana je prisutne podsetila kako je započelo njeno „kotrljanje“ po svetu 2011. godine i kako se želja da biciklom obiđe svet pretvorila u nomadski način života. Podelila je sa publikom razloge zbog kojih je krenula na ovakvo putovanje, koliko ju je ono promenilo, pričala je o neprijatnim i opasnim situacijama u kojima se našla proteklih sedam godina, kao i o merama predostrožnosti koje preduzima na svom putu dugom preko 55000 km. Objasnila je zašto je Turska ustupila mesto Japanu na njenoj listi najomiljenijih zemalja sveta, a zatim otkrila tajne zemlje Kim Džong Una.

DSC_2931a

Od Snežane smo saznali da otići u Severnu Koreju nije teško kao što se veruje, ali da turisti nemaju slobodu da se samostalno kreću kroz ovu zemlju. Da je jedna od istinskih tajni ove zemlje da su koristili tehniku pokretnih slova za štampanje najmanje 200 godina pre Gutenberga, ali i da se danas novine uvek štampaju sa fotografijom Kim Džong Una u boji, na naslovnoj strani i da iste ne smeju biti presavijene preko njegovog lika.  Takođe, turisti ne smeju da razgovaraju sa “običnim življem” već samo sa svojim vodičima i smeju fotografisati samo ono što je odobreno.

DSC_2954

S druge strane, Snežana je prepoznala da joj je odrastanje u vreme SFRJ i poznavanje Istoka  i kulturoloških razlika između ovog i zapadnog  sveta, pomoglo da shvati kako ljudi u ovoj zemlji razmišljaju i šta osećaju, kao i da  razume mnogo toga  što zapadnjacima  izgleda čudno.

DSC_2974

Kako naš Fakultet neguje obrazovanje u kojem su teoretska znanja nerazdvojiva od domena realnog, te redovno nastavni proces obogaćuje i smislenim učešćem na aktivnostima van učionice. S tim na umu, studenti IV godine turizma i hotelijerstva i III godine sestrinstva koji pohađaju predmete Upravljanje turističkim resursima, odnosno Turizam i zdravlje, sa svojim predmetnim nastavnikom, doc.dr Ivanom Damnjanović, prisustvovali su ovoj tribini.

Kroz vrlo bogatu i inspirativnu priču autorke i fotografije i snimke od kojih su neki tom prilikom ekskluzivno prikazani, ono što su čuli i videli je poslužilo kao studija slučaja za proučavanje. Sa jedne strane su uvideli da ono što autorku pokreće na ovakva putovanja odgovara motivima u velnes turizmu koje su u tom trenutku proučavali u okviru predmeta Turizam i zdravlje. Sa druge strane, studenti su dobili priliku da sagledaju turističke resurse i atrakcije i klasifikuju ih prema znanjima upravo stečenim na predmetu Upravljanje turističkim resursima.

Kolaz

Po završetku tribine Snežana je odgovarala na pitanja prisutnih i potpisivala svoje knjige. U nove avanture kreće na proleće, kada će je put odvesti na latinoamerički kontinent. Želimo joj dobar vetar u leđa i očekujemo da nas opet poseti po objavljivanju svoje nove knjige putopisa.