U sredu, 10. aprila 2024. na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija organizovano predavanje na temu Primena psihodrame u poboljšanju kvaliteta života.

Gostujuće predavanje i razgovore na temu psihodrame u okviru Departmana za psihologiju održala je prof. dr Jasna Veljković, redovna profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu na Departmanu za socijalnu politiku i socijalni rad.

Psihodrama je grupni akcioni psihoterapijski metod u kojem se  događaji iz realnog ili fantazmatskog života osobe ne prepričavaju već se odigravaju scenski na psihodramskoj sceni. Glavni moto psihodrame je – Nemoj da mi pričaš to, uradi to, pokaži to.

Psihodrama je terapijska tehnika koja koristi dramu i scenske tehnike kako bi osoba mogla istražiti i rešavati svoje probleme. Umesto da samo razgovaraju o svojim problemima, u psihodrami, ljudi ih izvode na sceni koristeći različite tehnike kao što su uloge, improvizacija i rekreiranje situacija.

Profesorka Veljković je sa publikom koristila ovu tehniku kako bi demonstrirala kako se osoba može staviti u tuđe cipele i doživeti situaciju iz perspektive druge osobe. Ovo se često radi kako bi se osoba bolje razumela, razvila empatiju prema drugima i razvila nove načine razmišljanja i reagovanja.

U psihoterapiji, ova tehnika se koristi kako bi se osoba oslobodila emocionalnih blokada, istražila svoje unutrašnje konflikte i traume, razvila bolje međuljudske veze i pronašla nove načine suočavanja sa svojim problemima. Kroz scenske rekonstrukcije, osoba može bolje razumeti svoje misli, osećaje i ponašanja i pronaći nove načine sagledavanja situacija.

DSC_2561 (1)

DSC_2585 (1)
DSC_2581 (1)
DSC_2580 (1)
DSC_2572 (1)
DSC_2565 (1)
DSC_2558 (1)