U ponedeljak, 26. juna 2017. godine, profesorka nemačkog jezika i koordinatorka Programa obrazovanja iz psiholoških, pedagoških i metodičkih disciplina Sonja Urošević i profesorka španskog jezika Lora Petronić Petrović bile su gošće polaznika ovog programa, kolege Nemanje Topovića, zaposlenog u Međunarodnoj školi u Beogradu The International School of Belgrade.

Lora Petrovic i Sonja Urošević poseta Singidunum Valjevo

Kolega Topović je učitelj u nižoj osnovnoj školi (Lower School), a takođe radi i kao trener sa učenicima i učenicama više osnovne (Upper School) i srednje škole (High School).  On je naše profesorke upoznao sa načinom rada u ovoj ustanovi. Ona je bazirana na principima programa PYP (Primary Years Programme) čiji je cilj razvoj deteta kao celovite individue i istraživača, kako u učionici, tako i u spoljnom svetu. Ovaj okvir se rukovodi interdisciplinarnim temama od globalnog značaja, izučavanih uz pomoć znanja i veština koje proističu iz šest disciplina i interdisciplinarnih veština. Program PYP nastoji da uspostavi ravnotežu između sticanja znanja i veština, shvatanja koncepata, zauzimanja pozitivnih stavova i preduzimanja odgovornih koraka. Između ostalog, ovaj program podstiče učenike i učenice da razviju samostalnost i preuzmu odgovornost za sopstveno sticanje znanja, podržava njihove napore da razumeju svet oko sebe i nauče kako da u njemu dobro funkcionišu, pruža podršku učenicima i učenicama prilikom uspostavljanja sopstvenog sistema vrednosti kao osnove na kojoj će se razvijati i negovati njihova otvorenost prema drugim kulturama.

WP_20170626_11_32_45_Pro

Profesorke su prisustvovale nastavi organizovanoj u okviru dvonedeljnog kampa za učenike i učenice niže osnovne škole, s obzirom da je redovna školska godina završena. Takođe su posetile i kampus više osnovne i srednje škole.

 library2

WP_20170626_11_15_28_Pro

WP_20170626_12_58_39_Pro