Započeti sopstveni biznis nije lako, posebno mladim ljudima kojima je potrebna, kako finansijska, tako i stručna pomoć. Da bi podstakao svoje studente da na vreme razvijaju preduzetničke ideje i nakon studija pokrenu sopstveni posao, Poslovni fakultet Valjevo je, uz podršku svojih partnera, još pre dve godine započeo razradu koncepta Poslovnog inkubatora, koji će im omogućiti da lakše savladaju sve prepreke koje ih očekuju na početku.

– Ideja osnivanja i dalje razrade koncepta Poslovnog inkubatora zasnovana je na modelu preduzetničkog obrazovanja koji se ovde realizuje i podrazumeva da studenti od početka imaju sadržaje kojima razvijaju svoju preduzetničku inicijativu i preduzetnički duh. Poslovni inkubator omogućava da svršeni student ili student tokom studiranja osnuje firmu uz podršku svojih mentora koji mu obezbeđuju da lakše prođe kroz proces osnivanja, kao i da jedan određeni period, mi smo se opredelili da to bude tri godine, ima obezbeđen poslovni prostor, jer smo istraživanjem utvrdili da je osnovni problem u Valjevu i okruženju nedostatak podrške početničkoj preduzetničkoj ideji. Posle te početničke faze od tri godine očekujemo da naši studenti budu preduzetnici koji su osamostalili svoj posao i mogu da izađu iz Inkubatora – objašnjava Ljubica Marković, direktorka Instituta za održivi razvoj Poslovnog fakulteta Valjevo Univerziteta Singidunum.

ljmarkovic

Poslovni inkubator za početničko preduzetništvo je osnovan kroz projekat Udruženja poslovnih žena Eve, Poslovnog fakulteta Valjevo, Trag Fondacije i USAID-a. Funkcioniše kao Udruženje za istraživanje i razvoj, koje kroz različite projekte i saradnju sa nevladinim organizacijama ima mogućnost za obezbeđivanje neophodnih sredstava za razvijanje ovog koncepta.

– Naš Poslovni inkubator funkcioniše ovde u prostoru Poslovnog fakulteta, što podrazumeva i nekoliko inicijalnih kancelarija u kojima bi posao mogli da započnu zainteresovani stanari, kao i još neke zajedničke prostorije. Dakle, sve je usmereno na to da se olakša poslovanje početnicima u biznisu, ali i da se obezbede uslovi koji bi Poslovnom inkubatoru omogućili da se osamostali i pruži bolju uslugu. Zato su nam potrebna sredstva, a prva smo dobili od Fondacije Trag i USAID-a, koja smo opredelili za nabavku opreme. Partnerstvo smo uspostavili i sa lokalnom samoupravom, koja je spremna da pruži podršku našem konceptu, da zajedno obezbedimo uslove i podsticaje za razvoj biznisa na našem području – kaže Ljubica Marković.

U Srbiji postoji dvadeset poslovnih inkubatora, a Poslovni inkubator na Poslovnom fakultetu Valjevo je prvi na području Kolubarskog i Mačvanskog okuga. Iako je prvenstveno namenjen našim studentima, uz čiju je saradnju urađen ovaj koncept koji studenti i promovišu, Poslovni inkubator je otvoren za sve mlade ljude sa našeg područja, studente, učenike srednjih stručnih škola, za sve koji žele da započnu sopstveni posao.

Rezultati prve faze ovog projekta biće predstavljeni u utorak 22. decembra u 12 časova na Poslovnom fakultetu Valjevo, kada će o svojim iskustvima i iskustvima svojih stanara govoriti naši gosti iz Biznis inovacionog centra Kragujevac, kao i predstavnici lokalne samouprave, privrednih subjekata…

– Najviše smo ponosni što će ovom prilikom o Poslovnom inkubatoru, konceptu i perspektivama, govoriti naši studenti, kao i prvi preduzetnički tim studenata koji će koristiti uslove Poslovnog inkubatora za razvijanje svoje preduzetničke ideje. To nam garantuje, ne samo da je ideja ovog projekta bila prava i da je on održiv, već i da će nastaviti da živi okupljajući mlade preduzetnike. To će značiti da je i moto koji smo odabrali „ZNANJE-POSAO-KARIJERA“ istinit i pravi – ističe Ljubica Marković.