Studentsku konferenciju Korona – šta znamo, šta smo naučili i uradili, 10. juna 2020. na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija otvorio je prof. dr Filip Đoković srdačnim pozdravom gostima i studentima Studijskog programa Sestrinstvo, koje su predstavili svoje seminarske radove, zajedno sa profesorkama ovog programa dr Brankom Miholjčić i prof. Brankom Stamatović Gajić, koje su bile moderatori konferencije.

DSC_6734
DSC_6754
DSC_6761

Studentkinja Jelena Đuric je govorila o adekvatnom i sterilnom postupanju sa medicinskim otpadom i bezbednom pristupanju pacijentu, kako zarad obustavljanja širenja zaraze na druge pacijente, tako i zbog bezbednosti samog zdravstvenog radnika, nakon koje je o poreklu virusa i o karakterističnim simptomima koji prate ovu infekciju govorila Dragana Nerić. Poseban akcenat stavljen je na kliničke manifestacije, koje pokazuju drastični polaritet spektruma mogućih simptoma, od najblažih to najdrastičnijih.

DSC_6771
DSC_6773

Snežana Gajić predstavila je korist protivepidemijskih mera zarad suzbijanja globalne epidemije kojoj, za sada, nema direktno ciljajućeg leka, odnosno vakcine, sa akcentom na bezbednost zdravstvenih radnika i obolelih, nakon čega je Ljiljana Anđelić predstavila pojam zone izolacije kao način organizovanja prostora i monitoringa ljudi koji se kreću kroz kontaminirane, odnosno nekontaminirane zone zdravstvenih ustanova koje se bore protiv infekcije.

DSC_6777
DSC_6784
DSC_6782
DSC_6804

U drugom delu konferencije, studetkinja Tešić Ana, ujedno stomatološka sestra, predočila je specifičnosti rizika od infekcije Covid19 u stomatološkim ustanovama, a Stefan Stefanović je govorio o korišćenju same zaštitne opreme koja se koristi kao jedna od mera prevencije zaraze, dok je koleginica Ljiljana istovremeno demonstrirala celokupnu proceduru, od dezinfekcije do oblačenja zaštitnog odela.

DSC_6808
DSC_6815

O prikazu slučaja pričala je Tatjana Paunović, koja je na slikovit način prikazala opasnost infekcije virusom COVID19.

Za kraj, dr Snežana Arsenijević i prof. Branka Miholjčić  dale su, ponaosob, sopstveni uvid o situaciji komentarom o epidemiji kao prilikom da se savlada što više problema i prepreka sa kojima se ne suočavamo svakodnevno.

DSC_6812
DSC_6821
DSC_6829