Dan sestrinstva 2022 1

Na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum obeležen je 12. maj – Međunarodni dan medicinskih sestara. Ovaj važan datum obeležava se svuda u svetu na dan rođenja Florens Najtingel, začetnice modernog sestrinstva i profesionalne zdravstvene nege.

Svečana akademija na našem Fakultetu bila je prilika da ukažemo na značaj sestrinstva kao jednog od najvažnijih stubova svakog zdravstvenog sistema. Akademija je počela Sestrinskom zakletvom koju je pročitala Anđela Đerić, studentkinja druge godine sestrinstva.

U ime Fakulteta, studentima, saradnicima i gostima obratile su se doc. dr Jelena Kaljević i prof. dr Marija Mladenović.

Dan sestrinstva 2022 10

Dan sestrinstva 2022 7

Uvod u panel diskusiju napravio je nastavnik Zdravstvene nege, Nikola Savić MA, koji je govorio o principima negovanja Florens Najtingel koji su se održali do današnjeg vremena.

Dan sestrinstva 2022 4

Na panelu su govorili:

dr Snežana Arsenijević – o značaju zdravstvene nege i lečenja pacijenata obolelih od kovid 19 infekcije,

Dan sestrinstva 2022 3

Vesna Pavlović, Dom zdravlja Valjevo, strukovna medicinska sestra specijalista – o organizaciji zdravstvene nege na primarnom nivou zdravstvene zaštite,

Dan sestrinstva 2022 2

Jelena Đurić, diplomirana medicinska sestra, pomoćnik direktora OB Valjevo za sestrinstvo –  o organizaciji medicinskih sestara u vanrednim okolnostima,

Dan sestrinstva 2022 8

Jelena Aksentijević, nastavnik zdravstvene nege iz Medicinske škole “Dr Miša Pantić” Valjevo – o tendencijama u obrazovanju medicinskih sestara u Republici Srbiji.

Dan sestrinstva 2022 9

U završnom delu Svečane akademije promovisani su studenti dobitnici nagrada Saveza zdravstvenih radnika Republike Srbije, Kristina Pavić i Dragica Savić, sa nastavnikom mentorom, Nikolom Savićem. Ovo je druga godina za redom kako Savez nagradjuje naše studente kao primer kvalitetnog obrazovanja u oblasti Zdravstvene nege.

Dan sestrinstva 2022 5

Dan sestrinstva 2022 6

Dan sestrinstva 2022 11