Povodom obeležavanja Dana sestrinstva, na Poslovnom fakultetu Valjevo Univerziteta Singidunum održano je nekoliko aktivnosti. Dr Svetlana Stanišić Stojić, vanredni profesor Univerziteta Singidunum, održala je radionicu za srednjoškolce i studente sa temom „Ishrana modernog doba“.

DSC_9031 smanjena

Poredeći načine ishrane nekad i sad, ali i načine ishrane u različitim životnim dobima, ukazala je na važnost pravilnog unosa raznovrsnih namirnica. Govoreći o posledicama nepravilne ishrane, epidemiji hroničnih nezaraznih bolesti, posebno bolestima srca i krvnih sudova, kao i malignih oboljenja, dr Svetlana Stanišić Stojić je naglasila da je prevencija u pravilnoj ishrani i fizičkim aktivnostima.

DSC_9036 smanjena

Upozorila je mlade i na štetnost korišćenja različitih veštačkih preparata i lekova. Srednjoškolci i studenti su s velikim interesovanjem slušali predavanje o ishrani modernog doba i postavili niz pitanja.

DSC_9049 smanjena

Koliko je važna veza pravilne ishrane i redovnih fizičkih aktivnosti, objasnio im je Predrag Branković, profesor fizičkih aktivnosti u Poljoprivrednoj školi Valjevo, inače, doktorant iz oblasti menadžmenta u sportu. Uz teorijske savete i praktično im je pokazao kako da uz malo mašte osmisle svoj rekreativni trening.

DSC_9057 smanjena

Ovim predavanjima je simbolično obeležen Dan sestrinstva. Ovaj datum se obeležava u znak sećanja na medicinsku sestru Florens Najtingejl. Rođena je 12. maja 1820. godine u Firenci, celog života se borila za unapređenje svoje profesije i prava žena, smatra se začetnicom modernog sestrinstva. Upravo su sestrinstvo i zdravstvena nega nova oblast obrazovanja koja će se realizovati na Poslovnom fakultetu Valjevo.

DSC_9030 smanjena

DSC_9040 smanjena

DSC_9060 smanjena

DSC_9063smanjena

DSC_9072 smanjena