Profesori našeg Fakulteta, prof. dr Verica Jovanović, doc. dr Maja Stošić i Nikola Savić MA, uzeli su učešće na Simpozijumu „Eliminacija tuberkuloze – da li je to dostižna realnost?“, koji je održan u četvrtak 21.03.2024. godine u Sava Centru u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Simpozijum je upriličen u susret Svetskom danu borbe protiv tuberkuloze koji se obeležava 24. marta, aktivnosti na Simpozijumu su bile usmerene na stručno usavršavanje zdravstvenog kadra, kao i razmenu iskustava i znanja među stručnjacima.

Slika 1 (1) (1) (1)
Slika 2 (2) (1)

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Srbija spada u zemlje sa malom stopom obolelih od tuberkuloze, stopa je manja od 10 obolelih na 100.000 stanovnika.

Prema poslednjim preliminarni podacima koji su dostupni, tokom 2023. godine registrovana je stopa na tuberkulozu od 7,18 na 100.000 stanovnika. Stopa mortaliteta, odnosno broj umrlih od tuberkuloze u našoj zemlji je daleko niži u odnosu na brojne druge države Evrope i u konstantnom je padu zbog napretka u dostupnosti terapije za ovu bolest.
Nastavnici našeg Fakulteta imali su priliku da razmene iskustva sa kolegama iz zdravstvenih ustanova, ali i sa drugih Univerziteta koji obrazuju zdravstvene radnike, kao i sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

Slika 3 (1)

Dr Fabio Skano, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji