U okviru Erasmus+ projekta mobilnosti koji Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija realizuje sa partnerskim Univerzitetom DHBW Ravnesburg, Nemačka, naše studentkinje IV godine na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, Ana Gojković i Marija Đekić, provode tekući semestar u Ravensburgu. Poslale su nam pismo u kojem opisuju svoje dosadašnje Erasmus+ iskustvo. Uživajte u čitanju.

 

Ravensburg, Nemačka

april, 2017.

Naša prva iskustva sa razmene studenata na DHBW Ravensburg, Nemačka

            Kao što je programom razmene studenata planirano, 29. mart bio je datum rezervisan za naš odlazak u Ravensburg. Let za Frankfurt kao i presedanje su bili pravi doživljaj za nas dve koje se prvi put zajedno upuštamo u ovakvu avanturu. Istog dana smeštene smo u naš novi dom koji trenutno delimo sa studentima iz Nemačke, Španije, Kine i Indije.

            Najzanimljiviji bio je početak, upoznavanje sa novim kolegama koji su za Srbiju čuli tako što znaju ko je Novak Đoković. Brzo se pročulo da su na razmeni devojke iz Srbije jer je retkost da ovde dolaze studenti sa Balkana. Ovaj momenat je bio veoma značajan za nas jer smo u prve tri nedelje upoznale sve studente i pokušale na najbolji način da im predstavimo našu kulturu i zemlju iz koje dolazimo. Prijatno smo iznenađene atmosferom na fakultetu, profesorima i studentima koji su uvek otvoreni za razgovor i rešavanje bilo kog problema. Zajednički sastanci sa studentima sa ovog fakulteta podigli su naše samopouzdanje i pomogli nam da se oslobodimo straha od nepoznatog. Već prve nedelje sa grupom kolega iz Indije i Kine posetili smo mali gradić na jezeru – Friedrichshafen. Prvo putovanje bilo je samo podsticaj da planiramo sledeće koje ubrzo i sledi – 21. i 29. aprila smo deo dve velike ekskurzije. Prva ekskurzija se realizuje u Nemačkoj (Sigmaringen), a druga u Švajcarskoj (Schaffhausen). Bićemo samo jedni od predstavnika internacionalnih studenata u sklopu 30 univerziteta iz Nemačke, Austrije, Lihtenštajna i Švajcarske. Prva nedelja bila je dovoljna da upoznamo grad, profesore, studente i da već sada zajedno realizujemo mnogobrojne aktivnosti. Od odlazaka na predavanja do putovanja, kuvanja, pravljenja žurki i učenja. Razmena studenata naučila nas je da možemo biti samostalne, prisebne i snalažljive u svakoj situaciji, da znamo više nego što smo svesne, da prevaziđemo sve jezičke i kulturološke barijere i da budemo ono što jesmo.

            Ono što nam trenutno najbolje ide jeste ostvarivanje zajedničkog cilja – učenje, usavršavanje, putovanje i upoznavanje novih ljudi, njihovih navika, kulture i jezika. Ovde ne postoji nemoguće, stid ili sebičnost, jer svi smo ovde radi istog cilja i za sada to ispunjavamo zajedno.

Ana i Marija

Kolaz fotografija