Kako izgleda studentsko putovanje preko granice

Naša studentkinja Natalija Branković koja uskoro završava studije marketinga i psihologije prepuna je utisaka koje je stekla tokom Erasmus+ studentske razmene u okviru koje je provela tri meseca na univerzitetu DHBW Ravensburg u Nemačkoj. U srcu Baden-Virtemberga, Nemačka, Ravensburg se pokazao kao više od samo odredišta za našu studentkinju Nataliju Branković. Ovaj slikoviti grad, sa svojom srednjovekovnom čarolijom postao je pozornica za nezaboravno poglavlje u njenoj akademskoj avanturi:

 

“Još od srednje škole sam želela da idem na neku vrstu akademske razmene, prosto sam imala želju da iskusim obrazovanje na neki drugačiji način. Nikako nisam mogla da uklopim kockice da se prijavim, sve do poslednje godine studija.. Prijavom na Erasmus+ razmenu u Ravensburgu, svesno sam prihvatila priliku da uronim u nepoznato.  Da delim kupatilo i sobu? Život sa 2 osobe? Život sa 10 osoba? Pešačenje 2 sata do faksa? Nisam znala šta me čeka ali na sve sam bila spremna.

Tokom tri meseca, istražila sam svakodnevni život u Ravensburgu, od pohađanja časova na lokalnom institutu do istraživanja malih, a često se desilo i slepih ulica i skrivenih dragulja grada. Od trenutka kada sam se oprostila od poznate okoline i kada sam ušla u roming, pa sve do dana kada sam se vratila, u Ravensburgu je ostao mali deo mene.

Bila sam radoznala i iskoristila svaku priliku da se uključim u lokalnu zajednicu i istražim nemačku kulturu. Sa bogatom istorijom i zadivljujućim pejzažima, Ravensburg je pružio savršenu pozadinu za akademsku i kulturnu razmenu. Takođe, razmena jezika sa novim cimerima i studentima, probanje tradicionalne kuhinje u lokalnim restoranima i istraživanje okolnih mesta u Nemačkoj, bili su samo neki od brojnih doživljaja koji su oblikovali ovo putovanje.

Toliko puta sam prepričavala dogodovštine sa razmene i kako se iznova osvrćem na svoje vreme u Ravensburgu, prisećam se magičnih pejzaža i neprocenjive lekcije naučenih kroz kulturnu razmenu. Svaki susret, bilo sa kolegama studentima ili prijateljskim stanovnicima, ostavio je utisak i promenio mi pogled na svet, proširio moje razmišljanje.

 Na kraju, Ravensburg se pokazao kao više od samo mesta gde sam provela 3 meseca – bio je iskustvo koje je otvorilo moja vrata ka novim prijateljstvima, novim uvidima i novim mogućnostima. Bez sumnje, ovaj grad će zauvek biti deo mene, a sećanja na Ravensburg će me pratiti kao dragoceni biseri u mom putovanju kroz život. “

 

Izveštaj o Erasmus+ razmeni – Natalija Branković  

 

DHBW RAVENSBURG (1)