Krajem marta je trebalo da studentkinje našeg fakulteta, Ivanu Đurić i Teodoru Živanović, dočekamo nakon povratka sa Erasmus+ razmene na DHBW Ravensburg u Nemačkoj. Međutim, pandemija korona virusa je promenila planove, te su svoj boravak na ovoj partnersoj instituciji produžile za još jedan semestar.

Detaljan izveštaj o njihovoj Erasmus+ razmeni je dostupan na sledećem linku, a ispod je i pismo koje su nam poslale. Uživajte u čitanju.

Ravensburg, Nemačka
prolećni i letnji semestar, 2020.

Ovo iskustvo koje je započeto izlaskom iz zone komfora nam je pružilo jasan uvid u to da posedujemo sposobnost da ostvarimo željeno i zamišljeno, uz neprestanu borbu sa stvarima koje nam je život plasirao, a što se završavalo velikim uspehom. Otišle smo na Erasmus+ razmenu studenata na univerzitet DHBW Ravensburg u januaru sa planom da ostanemo do kraja meseca marta. O svojim iskustvima sada pišemo iz Ravensburga u kojem smo ostale nakon početka novonastale situacije sa korona virusom, a kao rezultat dobrog rešenja koje nam je u neizvesnim okolnostima omogućeno.
Tokom ovih meseci smo ostvarile nova poznanstva sa divnim ljudima iz različitih krajeva sveta uz pomoć kojih smo iskusile nove običaje, kulture, jezike. Zahvaljujući neprestanom druženju sa njima kroz pohađanje istih predmeta, rada u grupama, ali i druženja na žurkama pomogli su nam da bolje usavršimo engleski jezik, da se prepustimo i da  uživamo u trenutku. Život u studentskom domu sa nepoznatim ljudima nas je naučio kako da poštujemo tuđu privatnost i da se rešenje uvek pronalazi uz dobar asertivni razgovor.
Puno nam je srce što smo imale priliku da upoznamo tako divne profesore koji su nam preneli znanja koja ćemo moći da iskoristimo u svojoj budućnosti, a svoje kvalitete su potvrdili konstantnim prisustvom kad god nam je trebala pomoć. Naglasile bismo podršku i veliko razumevanje koju su nam neprestano pružali u cilju daljeg napredovanja imajući u vidu da nam engleski nije maternji jezik i da se nalazimo u potpuno novoj situaciji.

Kroz podršku Međunarodne kancelarije DHBW Ravensburg imale smo sve što spada u potrebe jednog studenta, a tu se ubrajaju smeštaj, stipendija i raspoloživost za dodatna pitanja ukoliko bismo ih imale.
Na samom kraju ovog čarobnog iskustva zadesila nas je nova, neočekivana situacija – pojava virusa korona – pa smo shodno tome morale ekspresno da reagujemo. Nesebičnu podršku smo imale od profesorki iz Departmana za međunarodnu saradnju našeg fakulteta, Ivane Damnjanović i Nataše Mirković, koje su pomno pratile razvoj situacije i odmah reagovale. Naravno da podrška nije izostala i od drugih profesora sa našeg matičnog fakulteta u Srbiji. Gestovi puni brige direktora Međunarodne kancelarije DHBW Ravensburg, gospodina Tomasa Šibera, bili su nešto što nas definitivno nije ostavljalo ravnodušnim. Svoju funkciju je obavljao sa tolikom pažnjom i požrtvovanošću da smo mu večno zahvalne. On je bio zadužen i za naše blagostanje tokom prolaska kroz tu nepredviđenu situaciju, jer je svojim profesionaliznom opravdao mesto na kom se nalazi. Zahvaljujući njegovom angažovanju i angažovanju svih zaposlenih u toj međunarodnoj kancelariji nama je omogućen dalji ostanak u Ravensburgu.

 Ovu pustolovinu je propratio osećaj straha na samom početku, ali druženjem sa sjajnim ljudima on je nestajao. Došao je i dan kada smo morale da se oprostimo sa svima koji su sačinjavali jednu veliku porodicu u stambenom kompleksu Saumweg 10, u kojem smo i mi živele.

Puno pozdrava iz Ravensburga,
Ivana Đurić i Teodora Živanović

Collage 1 (1)

Collage 2 (1)