Student  četvrte godine studijskog programa Poslovni softverski sistemi, Milorad Aćimović  zajedno sa mentorom profesorom Dr Biljanom Tešić, u okviru predmeta Izborna praktična istraživanja, osmislio je i realizovao aplikaciju E-biblioteka.

E-biblioteka je Web aplikacija koja, na jedan nov, savremen, funkcionalan i tehnički inovativan način, može pomoći korisnicima fakultetskih biblioteka da ažuriraju i koriste podatke o knjigama, udžbenicima i drugim informacionim resursima značajnim za nastavni proces i naučno-istraživačku delatnost fakulteta.

Cilj projekta je da se, unapređenjem aktuelne aplikacije, obezbedi efikasnost, ne samo po načinu vođenja evidencije bibliotečkog sadržaja, već i po ideji i mogućnosti da se više biblioteka jednog fakulteta ili u okviru celog Univerziteta umreži u jedinstvenu bazu podataka, odnosno integrisani informacioni bibliotečki sistem.

Capture

E-biblioteka je aplikacija razvijena u ASP.Net MVC Web okruženju, izrađena je u C# programskom kodu sa Razor sintaksama (Visual Studio.NET razvojno okruženje) a podaci se čuvaju u MySql bazi podataka. Za funkcionisanje aplikacije potreban je IIS (Internet Information Services) web server.

Projekat E-biblioteka omogućava bibliotekarima da raspolažu tačnim podacima o knjigama u fakultetskoj biblioteci, autorima, naslovima i broju knjiga. Sa druge strane, korisnici elektronske biblioteke, pre svega studenti i profesori, imaju mogućnost pretrage po različitim kriterijumima: naslovu, autoru, izdavaču, oblasti i dr.

Ovo je još jedan primer uspešne primene stečenih teorijskih i praktičnih znanja i veština, studenata studijskog programa Poslovni softverski sistemi našeg Fakulteta.

342413-PA9Q03-252