Jedan od svetski uticajnih turističkih blogova, Good Tourism, želeo je da sazna više o tome šta turizam, kreiranje priča i obrazovanje predstavljaju u profesionalnom životu naše profesorke, doc. dr Ivane Damnjanović. Ovaj onlajn medij se fokusira na objavljivanje sadržaja koji povezuje teoriju i praksu, retoriku i realnost po pitanju održivosti i odgovornosti u turizmu. Jedinstvena perspektiva naše profesorke je našla pravo mesto u ovoj širokoj temi. Njena angažovanja i članstva u vodećim svetskim organizacijama i inicijativama koje se bave održivim turizmom iz najšireg ugla gledano su joj omogućila da formira svoj pogled na ovaj fenomen i daje svoj doprinos.

U tekstu se osvrće na tri teme kojima se bavi u svom akademskom, naučnom i profesionalnom životu. Unutar njih srećom naziva dobrobit (well-being) ili kvalitet života:

  • turizam kao potencijalni izvor sreće
  • storytelling (kreiranje priče) kao okvir za stvaranje sreće
  • obrazovanje kao sredstvo za postizanje sreće

 

Za vas smo izabrali nekoliko rečenica iz ovog teksta:

„Turizam već dugo posmatramo kao magičnu kutiju… koliko god resursa upotrebimo… profitiramo. Beskonačno. Ipak, postaje nam sve jasnije da turizam nije bajka… Opet, ne možemo poreći da turizam ne stvara magiju. Drugačiju vrstu magije“.

 

Turizam uopšte mora da pronađe načine kako bi vrednovao resurse koje je pozvan da koristi. Samo tada će biti dobrodošao; kada svi oni koje turizam makar i dotakne ga vide kao silu dobra po pitanju ljudskih i prirodnih sistema od kojih zavisi“.

 

Putujemo da bismo preuzeli ulogu u priči. Postojeći problem je taj što uništavamo istinitu priču destinacije u korist preuveličanih priča turista. Na taj način destinacija postaje sve za svakoga osim za svoje ljude“.

 

Akademija ima ogromnu odgovornost da pripremi buduće turističke stručnjake za svestan i odgovoran pristup turizmu… Kroz kazivanje priča studenti će uživati, naučiti i shvatiti više… Obrazovanje u oblasti turizma mora da se posmatra kao putovanje: transformativno, smisleno, svrsishodno, revolucionarno i zabavno“.

 

Ukoliko su ovo teme o kojima želite saznati nešto više, ovaj tekst je za Vas:

održivi, regenerativni i transformativni turizam, dobrobit lokalnih zajednica, destinacija, merenje uspeha, iskustva, iskustveno učenje

Nadamo se da će vas ovih nekoliko citiranih misli privući da pročitate više o ovim temama. A to možete učiniti ovde link ka blogu  

 

Photo 1