U nedelji od 8. do 13. maja 2017. godine, u organizaciji Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum i Grada Valjeva obeležava se Nedelja zdravlja.

U saradnji na najvažnijim zdravstvenim, obrazovnim, sportskim i kulturnim institucijama, tokom ove Nedelje održavaju se brojne aktivnosti na temu zdravlja, ishrane i sporta namenjene široj javnosti, studentima i učenicima. Program čine zanimljiva predavanja i radionice na temu ishrane, vantelesne oplodnje, sporta i biciklizma.

Nedelja zdravlja 2017 Valjevo


 

Prvi dan Nedelje zdravlja, ponedeljak 8. maj, čiji je tematski naziv bio Zdravlje na usta ulazi, obeležila su dva izuzetno zanimljiva predavanja.

Prvo predavanje na temu „Ishrana modernog doba“ održala je prof. dr Svetlana Stanišić – Univerzitet Singidunum.
U okviru drugog dela na temu „Ishrana kao hronobiološki činilac u zdravlju i bolesti“ govorila je dr Marija Mladenović – Zdravstveni centar Valjevo, i docent Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija.

Predavanje Ishrana modernog doba1 Predavanje Ishrana modernog doba4

Nedelju zdravlja otvorio je dr Zoran Jokić, rukovodilac studijskog programa Sestrinstvo našeg Fakulteta i jedan od organizatora aktivnosti kojima se obležava ova Nedelja. Predavanju su prisustvovali zainteresovani studenti, učenici, profesori i građani.

Predavanje Ishrana modernog doba5 Predavanje Ishrana modernog doba

Utorak 9. maj, prema programu Nedelje zdravlja bio je predviđen za predavanje dr Branka Budimirovića, subspecijalistu za infertilitet i sterilitet Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo.

Predavanje Vantelesna oplodnja5 Predavanje Vantelesna oplodnja

Učenike Srednje medicinske škole „Dr Miša Pantić“, studente Fakulteta i prisutne Valjevce dr Budimirović upoznao je sa osnovnim principima vantelesne oplodnje i predstavio rad Centra, jednog od najuspešnijih u Srbiji.

Predavanje Vantelesna oplodnja4 Predavanje Vantelesna oplodnja2

Treći dan Nedelje zdravlja, 10. maj 2017. bio je najposećeniji i najveseliji do sada. Na gradskom trgu i centralnom delu Karađorđeve ulice, koja je bila zatvorena za saobraćaj tokom prepodnevnih časova, glavnu reč su imali učenici valjevskih osnovnih škola sa svojim nastavnicima fizičke kulture i učenici Medicinske škole „Dr Miša Pantić“.

DSC_0675 DSC_0687

Dan sporta koji se obeležavao otvorili su su ispred Fakulteta studentkinja Brankica Gvozdenić, a ispred Grada Valjeva Andra Savčić, član Gradskog veća. Prisutnim učenicima i posetiocima obratio se i Aleksandar Maravić, direktor Medicinske škole „Dr Miša Pantić“.

DSC_0708 DSC_0764

Najmlađi su svoje sportske veštine pokazali u aktivnostima na poligonu, košarci, odbojci i malom fudbalu, dok su srednjoškolci izveli svoju pokaznu vežbu iz pružanja prve pomoći kroz simulaciju saobraćajne nesreće i drugih povreda. U popodnevnim satima, na Fakultetu je za valjevske nastavnike i profesore fizičke kulture održana tribina o sportu.

DSC_0732 DSC_0769

Zahvaljujemo se na pomoći vrednim volonterima – studentima Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija!


Biciklizam je obeležio četvrti dan Nedelje zdravlja, 11. maj.2017. god. Otvorena je izložba fotografija sa prošlogodišnje biciklističke trke „Putevi sokola“, a bili su izloženi neki od osnosvnih biciklističkih rekvizita, nakon čega je usledilo je predavanje doc. dr Ivane Damnjanović o cikloturizmu. Jelena Bošković, demonstrator Fakulteta i jedan od osnivača nevladine organizacije Zeleni trag predstavila je rad ove organizacije osnovane na Fakultetu i neke od najvažnijih projekata.

Izlozba cikloturizam Singidunum Valjevo Izlozba cikloturizam Singidunum Valjevo3

Prisutnim učenicima Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika „Valjevo“, studentima i brojnim zainteresovanima obratio se i Nenad Ikonić, osnivač MTB krosa „Putevi sokola“, predstavivši ovu trku i stazu na kojoj će se održati. Svi oni pozvani su da učestvuju na ovogodišnjem krosu koji nas u subotu 13. maja očekuje na teritoriji Opštine Osečina.

Izlozba cikloturizam Singidunum Valjevo2 Izlozba cikloturizam Singidunum Valjevo1

U petak 12. maja, na Fakultetu je održana svečana akademija posvećena Međunarodnom danu medicinskih sestara. Akademiju je svojim nastupom otvorila naša glumica Katarina Vićentijević sa svojom učenicom. One su izvele deo predstave „Valjevska bolica“ i podsetile prisutne na važnu ulogu koju je Florens Najtingejl imala u istoriji i njen uticaj na razvoj profesije medicinske sestre.

DSC_0815 DSC_0848

Prisutne goste, srednjoškolce, sve učesnike/partnere u realizaciji Nedelje zdravlja pozdravio je dr Zoran Jokić, rukovodilac Departmana za Sestrinstvo Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija, a skupu se obratio i dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva.

DSC_0855 DSC_0868

Na akademiji je govorio i dr Milovan Stanišić, Predsednik Univerziteta Singidunum.

predsednik smanjena 2 DSC_0875

Skup je, zatim, pozdravio Aleksandar Maravić, direktor valjevske Srednje medicinske škole „Dr Miša Pantić“, a prezentaciju na temu „Valjevo – zdrav grad?“ održao je dr Paja Momčilov, savetnik gradonačelnika Valjeva. Prisutnima se obratio i gost iz Makedonije, akademik Angel Džambazovski.

DSC_0885 DSC_0882

U organizaciji studenata i profesora Fakulteta, otvoren je treći Kolubarski sajam vina na kome se predstavilo 7 vinarija, a svi posetioci imali su priliku da degustiraju i kupe vino i prateći vinski program.

DSC_0905 DSC_0895


Za lep završetak Nedelje zdravlja pobrinuli su se članovi udruženja „Zeleni trag“ koji su u subotu 13. maja po drugi put bili domaćini biciklistima iz svih krajeva Srbije, ali i zemalja regiona. Brdsko-biciklistički kros „Putevi Sokola“ ove godine okupio je nešto više od 170 biciklista, a staze Pro, Velikog i Malog kruga vodile su bicikliste po obroncima Sokolskih planina.

ps 2 ps 3

Velike simpatije pobrale su i studentkinje turizma našeg fakulteta koje su, kao i prethodne godine, dale nemerljiv doprinos u realizaciji krosa i stekle iskustva iz organizacija događaja koji će im pomoći u daljem usavršavanju.

ps 1 ps 4

 

Više fotografija sa svih do sada održanih aktivnosti možete pogledati na Fejsbuk stranici Fakulteta.


Detaljan program obeležavanja Nedelje zdravlja preuzmite OVDE.Vidimo se!

Nedelja zdravlja 2017 Valjevo - program