Ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj dr Nenad Popović otvorio je danas u Valjevu Regionalni inovacioni startap centar i tom prilikom rekao da je otvaranje takvih centara velika stvar za Srbiju i da je budućnost Srbije u inovacijama i novim tehnologijama.

DSC_5570

Još veći značaj ima činjenica da je započeto otvaranje regionalnih inovacionih startap centara u gradovima koji nisu veliki centri kako bi svim mladima koji žele da se bave inovacijama i novim tehnologijama omogućili ne samo savremen prostor i najbolju opremu, već i podršku kako mentorsku tako i finansijsku, marketinšku, pravnu da bi nakon nekog vremena došli do proizvoda, a onda i do tržišta i krajnjeg korisnika.

„Budućnost Srbije je u inovacijama i novim tehnologijama. Samo za nekoliko godina izvoz inovacionih i IT usluga raste od 30 do 40 procenata godišnje“, rekao je Popović.

DSC_5581

Za projekat Regionalnog startap centra u Valjevu Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj opredelio je 16 miliona dinara.

Rukovodilac Startap centra dr Marko Marković zahvalio je ministru Popoviću i predstavnicima grada u ime svih koji čine Poslovni inkubator na toj privilegiji i istakao da će se potruditi da opravdaju očekivanja. „Nastojaćemo da budemo centar ovog regiona i da se mladi kada pomisle na inovacije i tehnologije sete nas“, zaključio je Marković.

DSC_5503

Centar počeo je sa radom u martu 2019. godine i do danas je u njemu održano preko 20 radionica na različite teme – od pokretanja sopstvenih preduzetničkih inicijativa, programiranja u programskom jeziku Java, kako od inovativne ideje kreirati softver, programiranja u PHP-u, pravljenja pametnih uređaja pomoću tehnologije Internet stvari, do karijernog razvoja i ličnog brendiranja.

DSC_5539

Usluge Centra trenutno koristi oko 10 stalnih stanara i veći broj zainteresovnih polaznika obuka koji su tokom posete ministru predstavili svoje startap ideje na kojima rade. Takođe, održane su i dve radionice na kojima su stanari i polaznici obuka demonstrirali svoja znanja iz programiranja koristeći LEGO Education Mindstorms komplete i poznavanje rada na Arduino mikrokontrolerskoj platformi za razvoj uređaja Interneta stvari, uz pomoć koje su razvijali sopstveni smart home ekosistem.

https://inovacije.gov.rs/otvoren-regionalni-inovacioni-startap-centar-u-valjevu/

DSC_5582

DSC_5468

IMG_20190704_103959