U utorak, 27.11.2018. godine, u okviru UN konferencije o biodiverzitetu koja se održava u Šarm El Šeiku u Egiptu, posle 5 godina rada objavljena je knjiga: Tourism and Visitor Management in Protected Areas: Best practice guidelines [Upravljanje turizmom i posetiocima u zaštićenim područjima: Vodič najboljih praksi].

Na njoj su radili vodeći stručnjaci iz ove oblasti iz celog sveta okupljeni oko TAPAS grupe (Grupa stručnjaka za turizam i zaštićena područja) pri IUCN (Međunarodna unija za zaštitu prirode) i WCPA (Svetska komisija za zaštićena područja). Poslednje dve decenije su postavljali temelje održivog turizma, ekoturizma, turizma u zaštićenim područjima.

Naš profesor, doc. dr Ivana Damnjanović čija je uža oblast akademskog interesovanja održivi turizam u zaštićenim područjima, imala je izvanrednu priliku da bude među 50 stručnjaka koji su radili na ovoj publikaciji, te se tako Srbija (Slapovi Sopotnice, spomenik prirode) našla među primerima dobre prakse iz celog sveta. Interesantan pogled na ovu destinaciju daju i fotografije naše profesorke u okviru opisane studije slučaja, a i kao prilog nekim drugim.

Publikaciju su podržale različite organizacije iz celog sveta, da bi se do kraja godine, uz njihovu pomoć, ona prevela na nemački, francuski i španski jezik. Na engleskom jeziku je dostupna za preuzimanje na zvaničnom sajtu IUCN putem ovog LINKa, kao publikacija broj 27.

Naučna zajednica smatra da će ova publikacija predstavljati jednu od najznačajnijih referenci u oblasti održivog turizma u zaštićenim područjima, a studenti našeg fakulteta već imaju priliku da ove specifičnosti izučavaju, a sada i koristeći ovaj vodič dobrih praksi.

Capture