Dobro osmišljena nastava može da vodi ka odgovornijem ponašanju.

Kako bolje završiti nastavni deo akademske godine nego avanturom u prirodi!

Studenti studijskih programa iz oblasti turizma, marketinga i informacionih tehnologija i student na razmeni iz Nemačke, preposlednje nedelje nastave u tekućoj akademskoj godini (21.12.2022) su se okupili kako bi začinili još jednu godinu izuzetnih obrazovnih iskustava na našem fakultetu. Njih i profesorku engleskog, Jovanu Maksimović, ovog puta su privukle priče koje u svojim nedrima čuva naša Petnička pećina i avantura koju je za njih osmislila i organizovala prof. dr Ivana Damnjanović, profesor iz široke oblasti održivog turizma. Imajući određenu predstavu o tome šta ih očekuje, studenti nisu propustili priliku da povedu i svoje prijatelje iz Lazarevca, dobrodošle goste našem za avanturu, druženje i učenje raspoloženom društvu. Bila je to prilika da ponosno pokažu deo riznice prirodnih i kulturnih lepota našeg grada.

Za većinu njih, iako su iz naših krajeva, Petnička pećina je do ovoga dana bila potpuna nepoznanica. Stoga su se svi radovali da se po prvi put opreme obućom, odećom i lampama neophodnim za posetu pećini. Kako su rekli nakon obilaska, Petnička pećina je bila nezaboravno iskustvo, potpuno neočekivano i nezamislivo, posebno zato što, kako su rekli, „nije tipična turistička atrakcija, već moraš da se pomučiš i da joj se približiš“.

Collage 2 (2) (3)

To je pokrenulo razne diskusije na temu upravljanja turističkim resursima, valorizaciji, modelima upravljanja i predlozima kako prirodnu i kulturnu baštinu istovremeno štititi za buduće generacije i omogućavati svima da mogu da joj se dive i kroz ovakva iskustva uče. Studentima turizma našeg fakulteta su ovakve prilike za učenje ustaljen proces u kojem uživaju sa svojim profesorima.

Konačno, cela naša grupa je imala izuzetnu priliku da se u pećini sretne sa lokalnim speleolozima iz „Društva istraživača V.M. Manda“ koji su im nesebično ispričali kako legende, tako i najnovija naučna arheološka otkrića u Petničkoj pećini, pokazali speleološku opremu, te demonstrirali kako se ona koristi. Verujemo da će se neko od studenata odozvati pozivu da se priključe speleološkoj grupi, u čemu ih njihova profesorka, kao bivši speleolog, u potpunostu podržava.

Uz nove perspektive i dogovore za nove avanture na proleće, uz zagrljaje i zajedničke fotografije svi su jedni drugima poželeli novu godinu punu avantura i inspirativnih prilika za otkrića i druženje. A to želimo i čitaocima ove vesti!