Tokom tekućeg semestra za studente našeg fakulteta je omogućeno mnoštvo prilika da kroz aktivno učešće u organizaciji i/ili održavanju različitih rekreativnih događaja u prirodi, i radionicama i razgovorima sa njihovim organizatorima steknu dragocena iskustva za profesionalni i lični razvoj, kao i da ispune deo prakse na studijama (ukoliko su studenti turizma). One su rezultat saradnje koje prof. dr Ivana Damnjanović neguje sa organizatorima ovakvih projekata i aktivnosti kao deo svojih profesionalnih i naučnih interesovanja i angažovanosti. Kroz njih studenti uče od iskusnih profesionalaca o organizaciji rekreativnih i avanturističkih, nature-based događaja, koji su sadašnjost i budućnost turizma.

Group photo (1)

Prva od takvih prilika je bila početna trka u ovogodišnjem kalendaru West Serbia Trails (WTS) kojom je zvanično otvorena WTS liga za ovu godinu. U nedelju 19.3.2023. godine je na Divčibarama održana trka Zimska Divča koja je okupila oko tri stotine učesnika iz pet zemalja. Trka je okupila i studente različitih godina studija i studijskih programa našeg Fakulteta u Valjevu kao volontere: Marija Škembarević, Milica Milovanović, Tijana Kovačević, Ana Tešanović, Dalibor Tanasković, Jovana Radivojević Daničić, Dragana Šarčević, Branka Todorović.

Photo 4 (1)

Studenti su učestvovali u aktivnostima pre trke (kao što su doček trkača, registracija, podela materijala itd.) i nakon trke (doček i okrepljenje, dodele medalja itd), na taj način saznajući o mnogim elementima ovakvih turističkih proizvoda. Međutim, ono što je najdragocenije jeste ono što su studenti rekli o ovom iskustvu:

„Nijednom do sada nismo imali priliku da učestvujemo u nekom od ovakvih dogadjaja“, kažu Jovana i Dalibor i slažu se da „aktivnosti poput ovih nas mogu motivisati, ujediniti i pospešiti kvalitet našeg obrazovanja“. Marija se nadovezuje i kaže da joj se ovakvo iskustvo mnogo svidelo. „Mogla sam da vidim kako izgleda deo organizacije, pomognem pri deljenju startnih paketa, bodrim učesnike, dočekam ih sa aplauzom, uručim im medalje i prisustvujem slavlju njihovog uspeha. Bilo je emocionalno i drago mi je što sam mogla da učestvujem.“ „Za nas studente je ovaj dan bio jedinstveno i sjajno iskustvo i već se radujemo budućim sličnim događajima za koje smo već dobili poziv za učešće u organizaciji. To vidimo kao priliku da upoznamo nove ljude, steknemo prijateljstva i da naučimo neke od veština potrebnih za organizovanje događaja u turizmu i događaja uopšte“, kažu Tijana i Milica i dodaju da „ovakav vid učenja i shvatanja teorije bismo svakome preporučili. Pored stečenog znanja i iskustva na ovoj trci, proveli smo dan u predivnoj prirodi, društvu, stekli nova poznanstva i obogatili svoj studentski život“.

Photo 1 (1)

Sledeću saradnju i druženje na jednoj od prelepih planina koje okružuju Valjevo zakazujemo za polovinu aprila i vrlo se radujemo!

Photo 3 (1)
West Serbia Trails Liga 2023 (1)