Svestranost i kreativnost pojedinih mladih ljudi danas potvrđuje i Jovana Jevtić, studentkinja prve godine Turizma i hotelijerstva na Poslovnom fakultetu Valjevo. Svoje slobodno vreme posvetila je pomalo zaboravljenom zanatu i već dve i po godine tka u ateljeu Zagorke Stojanović u Tkačkom dvoru Rakari, u istoimenom mioničkom selu.

10712810_700296243390932_8087335368802397923_n

„Moja učiteljica je poznata umetnica, tkalja, kostimograf, scenograf, ilustrator i modni kreator. Iako je zavrsila Akademiju primenjenih umetnosti za sebe kaže da je tkalja. Od nje preuzimam, za mene najlepši umetnički zanat, tkanje, a sama kreiram šta ću tkati. Tako sam u energiji tradicije, tkam i želim da prenosim drugima. Učestvujem u Zagorkinim izložbama, radionicama tkanja, jer sam dorasla da i ja prenosim tkanje“ – navodi ova vredna i kreativna studentkinja.

 

IMGP6391

Razna događanja su deo umetničkog programa Tkačkog dvora Rakari. U dvoristu ispod stoletne lipe uspostavljena je pozornicu pod lipom. Tu su se pojavljivali Ljubivoje Ršumović, Rada Đuričin, „Porodica bistrih potoka“, Marijana Aranđelović i Ivan Tomić sa „Ustani, kaži!“ stand up komedijom.

 

get_img

„Želim da napredujem, usavršavam i prenosim svoja znanja drugima koji žele da uče. Želim da očuvam našu tradiciju“ – završava Jovana, a mi joj želimo da u tome istraje.