U petak, 27. maja, u čitaonici valjevske Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, u organizacije ove ustanove i Poslovnog fakulteta Valjevo, gostovala je spisateljica i cikloputnica Snežana Radojičić.

DSC_9133

Goste je u ime biblioteke pozdravio gospodin Ostoja Prodanović koji je u uvodnoj reči upoznao goste sa Snežaninim spisateljskim radom, a zatim je gošća prisutnima pričala o drugoj etapi svoga putovanja oko sveta koje se pretvorilo u nomadski način života.

DSC_9139

Snežana je prisutnima otkrila kako je u Turskoj naučila zašto se u našem narodu kaže da je „svakog gosta, tri dana dosta“, zašto Bali nije samo raj za surfere, već i turiste sa skromnim budžetom, kako da kampujete u najuređenijem gradu/državi na svetu – Singapuru, kako je kompleks manastira Ankgor Vat u Kambodži postao poznat zahvaljujući video igrici i Holivudu, kao i zašto je Kina zemlja ne baš po meri putnika-namernika.

DSC_9150

Prisutni su imali priliku da saznaju o Kapadokiji i njenim podzemnim gradovima, o tome zašto mladunci Komodo zmajeva prve tri godine života provode na drveću, o neobičnom festivalu Tajpusam (Thaipusam) gde muškarci nose neobične sprave pričvršćene iglama za njihovo telo, kao i o najvećim iskušenjima koje je Snežana doživela na putu – fizičkom, prelazeći Himalaje na visini od preko pet hiljada metara i mentalnom, na preko hiljadu kilometara dugom putu kroz bespuće pustinje Gobi.

DSC_9151

Po završetku tribine Snežana je odgovarala na pitanja prisutnih i potpisivala svoje knjige. Takođe je sa svojom knjigom „Nomad (1)“  konkurisala za nagradu za najbolji putopis koji dodeljuje Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“.

DSC_9148


Snežana dalje nastavlja put Osečine gde će joj domaćini biti članovi udruženja „Zeleni trag“. Želimo joj srećan put i nadamo se da ćemo je ponovo ugostiti povodom objavljivanja njenog sledećeg romana.

Nomad