U četvrtak, 6. decembra 2018. pred oko 70 zainteresovanih studenata i sugrađana na Fakultetu zdravstvenih, pravnh i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu, Filip Manja, lekar kineske medicine, održao je predavanje o principima tradicionalne kineske medicine.

Filip je diplomirao kineski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. U Kini, u gradu Tjenđinu nedaleko od Pekinga, diplomirao je na Fakultetu tradicionalne kineske medicine 2017. god. a potom se vratio u Srbiju. Obučavao se na polju akupunkture, fitoterapije, tuina masaže kod velikih učitelja i u kineskim bolnicama prateći desetine lekara kineske medicine.

Predavanje - Kineska medicina 1

Tokom predavanja Filip je naglasio holistički pristup kineske medicine zdravlju čoveka i naveo da je akcenat na simptomima. Neke od najznačajnijih metoda kineske medicine su korišćenje biljnih formula,  akupunktura i akupresura, Tuina masaža, puštanje krvi, vakumske case, Guaša, Moksa, Quigong i Taiji quan.

Predavanje - Kineska medicina 2

Slušaoci su imali priliku da pogledaju i nekoliko videa na kojima su prikazani efekti pojedinih terapija, ali i da saznaju neke zanimljivosti iz ove oblasti, poput toga šta su „recepti iz rukava za hitne slučajeve“, kakav je uticaj hrane tople ili hladne prirode na organizam, kao i to da se akupunktura koristila kao anestezija tokom operacija krajnika i srca. Takođe, prestavljeno je 28 bolesti i stanja za koje je pokazan terapeutski efekat akupunkture.

 

Predavanje - Kineska medicina 3

Filip često drži predavanja o principima kineske tradicionalne medicine u regionu, ponekad pod pokroviteljstvom Ambasade Narodne Republike Kine u cilju daljeg komplementarnog lečenja kineske i zapadne medicine.

www.kineskamedicina.com

image001