Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure, Zorana Mihajlović, održala je 13. februra, u sali vlade Srbije u Beogradu, sastanak sa predsednicama poslovnih udruženja žena na temu jačanja i podrške ženskom preduzetništvu u Republici Srbiji.

Preduzetnice--012

Ona je u uvodnom delu istakla da je Koordinaciono telo pripremilo Pravilnik o radu, kao i to da je najhitnije potrebno pristupiti izradi Akcionog plana koji će se pre svega odnositi na žene u biznisu.

Preduzetnice--010

Pored predsednice Koordinacionog tela prisutnima se obratila i Mira Marjanović koja je istakla da je potrebno pripremiti plodno tle i mrežu iskustava, kako bi se zajedničkim predlozima unapredilo žensko preduzetništvo. Nakon toga, Violeta Jovanović iz Naleda, je istakla da je njihov glavni zadatak promena propisa i procedura koje ometaju poslovanje žena, kao što je izmena procedura za porodiljsko bolovanje. Nakon nje, Sonja Liht je rekla da je izuzetno važno što se pristupilo izradi Akcionog plana i dala predlog da se u njegovu izradu uključe kako žene preduzetnice, tako i nevladin sektor, sindikati. Ona je informisala prisutne da je doneta ženska platforma za razvoj Srbije do 2020. Godine i da se uskoro očekuje i predlaganje i prihvatanje Akcionog plana za sprovođenje ove platforme. Dodala je još to da je žensko preduzetništvo socijalno odgovorno i kao takvo predstavlja motor razvoja Srbije.

Preduzetnice--008

Predsednica koordinacionog tela prof. dr Zorana Mihajlović, pojasnila je da je ovo samo početak rada, da se u narednom periodu planiraju sastanci sa nevladinim organizacijama, zatim sa svim onima koji se bave nasiljem u porodici i da je cilj da se po svakom pitanju rodne ravnopravnosti izdvoji određen broj predstavnica koje će ući zaključkom Vlade u Koordinaciono telo i učestvovati u izradi i kreiranju te politike.

Preduzetnice--009

Ljubica Marković, Udruženje poslovnih žena “Eve” Valjevo, naglasila je strategiju koju podržva i razvija ovo Udruženje uz podršku Instituta za održivi razvoj Poslovnog fakulteta Valjevo, a koja ide u pravcu stvaranja uslova za zapošljavanje mladih žena, ženskih start ap firmi i afirmaciju studentskog preduzetništva i preduzetništva mladih. Upravo je završen biznis plan za Poslovni inkubator za mlade i studente koji bi ukoliko budu obezbeđeni svi uslovi vrlo brzo mogao početi sa radom na Poslovnom fakultetu Valjevo. Ovo bi bila šansa za zapošljavanje mladih koji čine 29% od ukupnog broja nezaposlenih u Gradu Valjevu.

Akcioni plan kao operativni dokument biće urađen do početka marta meseca, a u međuvremenu se očekuju predlozi koji će bliže usmeriti njegovu sadržinu.