Departman za međunarodnu saradnju Poslovnog fakulteta Valjevo daje stalni doprinos nastojanjima fakulteta da svojim studentima i nastavnicima obezbedi prilike za obogaćivanje studentskog i profesionalnog života kroz akademsku mobilnost koja predstavlja komponentu u razvoju preduzetničkog duha studenata i akademske zajednice koji negujemo.

collage

Prethodnu godinu obeležio je nastavak bliske saradnje sa univerzitetima iz Nemačke (DHBW Štutgart, DHBW Ravensburg i Univerzitet Hajnrih Hajne, Diseldorf), iz Holadije (Univerziteti Saxion i Tvente) i iz Rusije (Poslovni fakultet, SibSAU, Krasnojarsk). U 2015. godini je započeta saradnja sa još dva univerziteta iz Rusije (Uralski državni univerziteti Šumarskog inženjerstva i Ekonomski univerzitet, iz Ekaterinburga). Bliska saradnja je započeta i sa Univerzitetom u Mariboru i Univerzitetom Edutus iz Budimpešte.

DSC_6431-2 smanjena

– Ono na šta smo najviše ponosni je nova mogućnost za naše studente da provedu semestar, odnosno naše profesore da provedu dogovoreni period na nekoliko partnerskih univerziteta, pod pokroviteljstvom EU programa Erasmus+. Kao i njihove kolege koje mogu provesti semester na našem fakultetu, naši studenti imaju priliku da pohađaju i polažu predmete koji su potpuno priznati na matičnoj instituciji, dok se profesori mogu baviti istraživačkim radom ili različitim vidovima profesionalnog unapređenja. Ovakvu priliku će svake godine u periodu trajanja ovog EU programa (do 2020. godine) imati po 10 studenata i nastavnika našeg fakulteta – navodi doc. dr Ivana Damnjanović, rukovodilac Departmana za međunarodnu saradnju.

U narednom periodu planirano je apliciranje za međunarodni projekat iz oblasti povećanja kvaliteta obrazovanja u partnerstvu sa 3 evropska univerziteta kod programa Erasmus+.