Knjiga “Moj Everest – san i java”

Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana i za sada jedina iz Srbije koja se 2007. godine popela na najviši vrh sveta Mont Everest 8850 m, na Himalajima. Posle devet godina, tekst o ovom poduhvatu je ugledao svetlost dana i u aprilu 2016. godine u prodaju je izašla knjiga “Moj Everest – san i java”.
Ovo je knjiga o ličnom iskustvu, ali ličnom iskustvu i doživljaju ženske osobe, koja je uz muške članove ekipe, provela brojne dane u baznom kampu dalekog Tibeta, čekajući povoljan trenutak za uspon na Everest. I ne samo Everest (8850 m), opisan je i pohod na Čo Oju (8200 m), šesti vrh sveta, kao i sve planine koje su prethodile kao priprema za uspon na krov sveta.

Kao učesnik mnogih ekspedicija, prošla je i upoznala razne krajeve sveta, te je knjiga i putopis, gde prenosi svoje impresije o narodu Šerpasa, Tibetanaca i njihovoj istoriji.
Uz sve to, ovo je i planinarski priručnik, a na kraju se nalazi dodatak o aklimatizaciji i prilagođavanju organizma na velike visine. Najvažnija poruka je, podsticaj i motivacija sadašnjim, ali i budućim generacijama, da je sve moguće, pa tako i ostvariti svoje snove.

*********
Iz recenzije sociologa Slobodana Gavrilovića

Нисам се до сада сретао са оваквим рукописима, ретко и са оваквом литературом, зато је и за мене био изазов како ћу све то доживети, видети, осетити. После читања могу мирно рећи: ја сам богатији човек. Богатији сам за једно ново искуство, за нова сазнања, за редак сензибилитет који тексту даје додатне вредности. Од документа ка уметности. Од етике ка естетици. Од планине ка човеку. Од човека ка природи. Интересантан, занимљив, информативан и са израженим сензибилитетом описан успон на Еверест. Из искустава једног планинара, али и из срца и ума једне жене. Сјајан текст.

Nakon Beograda, promocija knjige nastavlja se i u mnogim gradovima, kako u Srbiji tako i u bivšim republikama. Književno veče povodom promocije ove knjige održaće se u sredu, 8. maja 2019. od 17:30 časova u prostorijama Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija, Železnička 5, Valjevo.

Mont Everest za sajt (1)