Pozivamo Vas na projekciju dokumentarnog filma „Sto godina iščekivanja“ autora Ivane Pavlović, studentkinje IV godine Poslovnog prava Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija, koja će se održati u petak, 16.12.2016. godine u 20 časova u Centru za kulturu Valjevo.

Tema filma je izgradnja pruge Valjevo-Loznica, ali ujedno film je o istoriji Srbije, bivše Jugoslavije i njenog naroda.

Sama priča o izgradnji ove pruge počinje 1886. godine kada je pokrenuta inicijativa za njenu izgradnju, da bi kroz istoriju bila započinjana četiri puta i svaki put su je prekidali ratovi te je poznatija i kao “ratna”.

za-sajt1

Istorijski pregled razvoja trase pruge Valjevo – Loznica, radovi na samoj pruzi, ali i događaji koji su ih pratili, studije opravdanosti, očekivanja meštana, mišljenja čelnih ljudi koji su odlučivali o izgradnji, sudbina pruge u okviru ruskog kredita, budućnost pruge Valjevo-Loznica… neke su od tema kojima se ovaj film bavi.

Interesantni i do sada neobjavljeni podaci su pronadjeni istraživačkim procesom.

Snimljene su četiri rekonstrukcije događaja u autentičnim prostorima Muzeja Valjevo, Višeg suda u Valjevu i Arhiva Valjevo sa glumačkom ekipom i statistima. Korišćene su univerzalne pozadine (četiri različite kao scenografija) prilikom intervjuisanja 28 sagovornika (istoričara, novinara, ekonomista, bivših donosioca odluka vezanih za prugu, ali i meštana ovoga kraja), autorska muzika, arhivski materijal Arhiva Srbije, Arhiva Valjevo, Vojnog arhiva, Muzeja Železnice, Saobraćajnog instituta CIP, Jugoslovenske Kinoteke, Centar filma, Filmskih novosti, Bete, Radio televizije Srbije, Infobiroa, novinskih listova Napred, Politike, Večernjih novosti, Borbe…

Premijera filma zakazana je za petak, 16.12.2016. godine u 20 časova u Centru za kulturu Valjevo, a projekcija filma u subotu 17.12.2016. godine u 20 časova u velikoj sali Narodne biblioteke Osečina, a potom je planirana promocija u okolnim gradovima, eventualnim filmskim festivalima i televizijama.

za-sajt