Marko Marković, prodekan na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija i rukovodilac Regionalnog inovacionog startap centra Valjevo (RISC Valjevo), prisustovao je Internacionalnoj obuci planiranja, izgradnje i upravljanja poslovnim inkubatorima koja je u oktobru održana u Pekingu, Kina.

IMG_20191014_084858 2

Pored Srbije, učesnici obuke su bili predstavnici poslovnih inkubatora, univerziteta i ministarstava iz zemalja u okviru “Novog puta svile” poput Srbije, Mađarske, Južne Afrike, Mijanmara, Filipina, Kambodže, Indonezije, Singapura, Pakistana, Tajlanda, Rusije, Tadžikistana i Egipta.

Obuku i prateće studijske posete organizovao je Internacionalni poslovni inkubator iz Pekinga, Ministarstvo nauke i tehnologije Narodne Republike Kine i Centar za visokotehnološki industrijski razvoj „Torch”. Cilj obuke bio je razmena iskustava i uspostavljanje saradnje sa poslovnim inkubatorima, univerzitetima i kompanijama iz Kine, kao i međusobno povezivanje učesnika iz raznih država.

IMG_20191024_151859 2

 

U ovom trenutku u NR Kini postoji 168 naučno-tehnoloških zona čije površine iznose do preko 400 kvadratnih kilometara. Ovakve zone geografski grupišu naučno-tehnološke parkove, poslovne inkubatore, kompanije, razvojne centre i univerzitete i na taj način stvaraju okruženje u kom na određenoj površini prostora postoji izuzetno velika koncentracija privrede, obrazovnih institucija i poslovnih inkubatora koji daju podršku razvijanju novih preduzeća.

Studijska poseta je za cilj imala upoznavanje visokotehnološke zone Zhongguancun u Pekingu, kao i naučnog parka Fengtai, Internacionalnog poslovnog inkubatora, državnog “Torch” centra koji podstiče razvoj inovacija, kompanije CRSC (China Railway Signal & Communication), TUS naučno-tehnološkog parka, ali i kompanija kao  što su: JA Solar, InnoWay, Eve maker space, Traffic control technology i CFLD (China Fortune Land Development  Innovation Center).

IMG_20191024_140437 2

Ova poseta je pružila posebnu priliku da se razvijaju veze između Poslovnog inkubatora (u okviru koga posluje RISC Valjevo) čiji je osnivač Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija i Internacionalnog poslovnog inkubatora u Pekingu. Ovom prilikom, profesor Marković je potpisao i zvaničan sporazum o saradnji između ove dve institucije, zahvaljujući čemu se očekuje i dalje proširivanje saradnje sa partnerima iz Kine.

IMG_20191025_174044~2

IMG_20191017_143729

IMG_20191024_151915 2