„Podrška preduzetništvu mladih“ tema je poslovnog skupa održanog u utorak 22. decembra na Poslovnom fakultetu Valjevo Univerziteta Singidunum. Tom prilikom su predstavljeni rezultati prvog dela projekta koji se odnosi na razvoj Poslovnog inkubatora za početničko preduzetništvo na ovom fakultetu, čula su se i iskustva kolega iz Biznis inovacionog centra Kragujevac, dok su o preduzetništvu mladih, projektima i programima podrške govorili predstavnici lokalne samouprave i privrednih subjekata.

1

U ime Poslovnog fakulteta Valjevo goste su pozdravile prof. dr Kosana Vićentijević, prodekan za nastavu i Ljubica Marković, direktor Instituta za održivi razvoj. Interesantno je da su Poslovni inkubator predstavile naše studentkinje Snežana Đokić i Violeta Vasiljević, koja je i član tima prvih „stanara“ koji će svoju poslovnu ideju ovde razvijati, a koji je predstavljen ovom prilikom. U pitanju je studentski tim koji je nedavno zauzeo prvo mesto na takmičenju u prezentovanju poslovnih ideja u okviru Dana marketinga održanog na Univerzitetu Singidunum u Beogradu, za aplikaciju za mobilne telefone „Photospire“, namenjenu ljubiteljima fotografije. Uz Violetu ovaj tim prvih „stanara“ čine Nataša Bošković i Brankica Gvozdenić, a svoju ideju su razvile uz podršku mentora Katarine Plećić, asistenta na našem fakultetu. Ovaj susret je privukao i pažnju medija, tako da je prilikom razgovora sa novinarima istaknut značaj Poslovnog inkubatora, ali i uloga studenata u njegovom razvoju.

2

– Veoma smo ponosni što imamo jedan studentski tim koji počinje da radi u Poslovnom inkubatoru, ali i još jedan koji je prijavljen i koji se pozicionirao u delu razvijanja jedne poslovne ideje vezane za gradske manifestacije, tako da mislim da ćemo sledeće godine moći da kažemo da je naš Poslovni inkubator koncept koji je zaista zaživeo u Valjevu. Moram da kažem da na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga ne postoji nijedan biznis inkubator, nažalost nemamo ni neku jaku razvojnu agenciju koja bi mogla da podrži razvoj preduzetništva i zato smatramo da je ovaj prvi modul koji smo napravili na Poslovnom fakultetu zapravo jedan impuls za razvoj preduzetništva, pre svega mladih – kazala je Ljubica Marković.

3

Upravo zato je važno uspostavljanje partnerstva sa lokalnom samoupravom, a Nenad Branković, načelnik Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove, prilikom ovog susreta je rekao da će Grad Valjevo pružiti punu podršku ovom konceptu. Generalno je ukazano na to da je u ovom poslu neophodan zajednički rad fakulteta, inkubatora, lokalnih samouprava, privrede i svih koji mogu dati doprinos razvoju jedne ovakve ideje. To je naglasio i Ivan Marković, koordinator za razvoj tržišta Biznis inovacionog centra Kragujevac, koji je sa okupljenima podelio interesantna iskustva.

4

– Poslovna inkubacija nije ništa novo, to je jedan instrument kako da mladi započnu svoj posao i da taj posao postane održiv. Mi postojimo od 2009. godine i do sada smo uspeli da napravimo 42 nove firme, što je preko 150 novozaposlenih. Najbitnija stvar je da su sve te firme koje su izašle iz Centra, jer su u inkubatorima određeno vreme, i dalje na tržištu. Dakle, polazi se od osnovne ideje, našim uslugama se te ideje razvijaju i postaju održivi poslovi – kazao je Ivan Marković i naglasio da u poslednjih godinu i po dana mladi uglavnom osnivaju firme iz IT sektora, za šta je tržište ogromno.

5

Pored gosta iz Kragujevca, o svojim iskustvima je govorila i Nataša Tomić, iz kompanije „Nenateks“ Šabac. Ovim poslovnim susretom rezimirani su dosadašnji rezultati u razvoju Poslovnog inkubatora na našem fakultetu, čime se simbolično stavlja tačka na ovu i optimistično ide u susret Novoj 2016. godini.

6

Podsetimo, u Srbiji postoji dvadeset poslovnih inkubatora, a ovo je prvi na našem području. Osnovan je kroz projekat Udruženja poslovnih žena Eve, Poslovnog fakulteta Valjevo, Trag Fondacije i USAID-a. U okviru prve faze projekta obavljena je registracija Poslovnog inkubatora koji funkcioniše kao Udruženje za istraživanje i razvoj, a u toku je opremanje prostorija. Ovo je mesto gde mladi mogu dobiti kompletnu podršku za razvoj sopstvenog biznisa. To podrazumeva besplatno korišćenje opremljenog prostora u okviru Poslovnog fakulteta Valjevo, kao i stručnu pomoć, kako u osnivanju firme, tako i u svim oblastima poslovanja, u periodu od tri godine. Iako je prvenstveno namenjen studentima Poslovnog fakulteta, uz čiju saradnju je ovaj model razvijan, Poslovni inkubator će biti otvoren za sve mlade ljude koji žele da započnu sopstveni posao.

Više fotografija sa događaja možete pogledati u Galeriji sajta.