U subotu, 24. marta 2018, na našem Fakultetu otvorena je izložba fotografija Marka Rupene “Lepota rađanja” u okviru obeležavanja Svetske nedelje dula. Svetska nedelja dula u svetu se obeležava od 2011. godine, a naš Fakultet se drugu godinu za redom uključio u ovu manifestaciju.

otvaranje1

Posetioci izložbe su imali priliku da saznaju više o dvema profesijama – profesiji dokumentarnog fotografa i profesiji dule. Marko Rupena je govorio o značaju koji je za njega, kao dokumentarnog fotografa, imalo prisustvo porođaju, a Ivana Veličkov je govorila o važnosti koju je za nju, iako je i sama dula, tokom porođaja,  imalo prisustvo dule.

otvaranje3

U razgovoru koji je nakon otvaranja usledio, članice Udruženja Dule Srbije, Ivana Veličkov i Lora Petronić Petrović upoznale su prisutne o važnosti emocionalne podrške koja je potrebna porodilji pre, tokom i nakon porođaja, o tome koje vrste dula postoje i šta je sve njihova uloga, kao i šta se uči tokom obuke za dulu.  Razgovoru se pridružio i Ivanin suprug, koji je ispričao o značaju koji je za njega, kao oca koji je prisustvovao porođaju, imalo prisustvo dule. Gošća iz Slovenije, profesorka Jadranka Stričević, podelila je iskustva iz svoje zemlje vezana za ovu humanu profesiju.  Svi prisutni su aktivno učestvovali u diskusiji, postavljajući pitanja vezana za način kako se postaje dula i šta je sve potrebno da bi se obuka završila, pa do toga kako osigurati prisustvo dule pre, tokom ili nakon porođaja.

Izložba fotografija će trajati do 31. marta 2018. godine.

WP_20180324_19_06_16_Pro

WP_20180324_19_06_23_Pro