Na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u periodu od 08-15.10.2020., održane su brojne zdravstveno vaspitne radionice na temu „Primarna prevencija karcinoma dojke“. Radionice su realizovane uživo, u manjim grupama i onlajn putem Meet platforme.

Organizatori i realizatori aktivnosti bili su doc. dr sci. med. Zoran Jokić i asistent Nikola Savić, master nastavnik Zdravstvene nege i Zdravstvenog vaspitanja. Radionicama je prisustvovao veliki broj studenata sa različitih studijskih programa.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. Tokom 2016. godine u Srbiji registrovano je 787 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke, dok je u istom periodu 468 žena izgubilo bitku sa ovom bolešću.

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na visoku rasprostranjenost ovog oboljenja i da bi se podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja.

image007

Preventiva je prvi korak ka zdravlju!