1. Interaktivna radionica iz robotike

U utorak 22. februara 2023. godine na radionici robotike ugostili smo učenike Tehničke škole i Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo. Doc. dr Marko Marković, asistent Tatjana Gligorić i saradnik u nastavi Aleksandar Nenadović učenike su koristeći LEGO Mindstorms komplete uveli u svet robotike i programiranja.

DSC_0533

Radionica je započela uvodnim predavanjem o osnovama robotike i komponentama potrebnim za izradu robota nakon čega su učenici imali priliku da kreiraju sopstvene robote korišćenjem složenijih oblika, elektromotora i senzora. Po završetku izgradnje, objašnjene su im različite funkcije i naredbe u programskom jeziku koje su im pomogle da robote „ožive“, a potom i prave svoje dodatke i izmene koje su kasnije testirali.
 DSC_0550
Lego Mindstorms kompleti su odličan način za učenje robotike jer omogućavaju stvaranje i programiranje sopstvenih robota, učenje o mehaničkim i elektronskim komponentama, njihovoj funkciji i kako se povezuju kako bi se stvorio funkcionalni robot. Korišćenje programa i programiranje robota pomaže korisnicima da razumeju koncepte kao što su petlje, uslovi, senzori, i daljinsko upravljanje. Na ovaj način učenici su napravili robote koji se kreću, mogu da izbegavaju prepreke, orijentišu se u prostoru ili obavljaju druge različite operacije (hvatanja, podizanja, ubrzavanja i sl.).
 DSC_0562
Učenje kroz igru pruža iznova drugačije izazove jer svaki robot može imati drugačije funkcije i izazov je za sebe. Ovi setovi podstiču kreativnost jer je moguće raditi od početka, praviti svoje izmene i dodatke čime se podstiče razmišljanje izvan okvira i podstiču veštine rešavanja problema kroz igru.
Učenici su pokazali veliko interesovanje za ovu temu i želju za narednim nivoima radionica.
DSC_0586

2. Osnove programiranja u programskom jeziku Python

U nastavku radionica za maturante na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija, u sredu 22. februara 2023. godine ponovo smo ugostili učenike Tehničke škole i Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo, ovog puta na radionici iz osnova programiranja u programskom jeziku Python. Radionicu su realizovali naši saradnici u nastavi Dejan Vujić i Aleksandar Nenadović.

Ovaj programski jezik otvorenog koda, danas jedan od najpopularnijih, koristi se u brojnim oblastima kao što su nauka o podacima, mašinsko učenje, web razvoj i sl. Popularnost Pythona potiče od njegove jednostavne sintakse, čitljivosti i razumljivosti, što ga čini pristupačnim za učenje i kod početnika bez prethodnog iskustva u programiranju. Takođe poznat je i po svojoj velikoj zajednici i dostupnim resursima za učenje.

AnyConv.com__IMG_0960
AnyConv.com__IMG_0965
AnyConv.com__IMG_0976

3. WordPress platforma

 U četvrtak, 23. februara 2023. za učenike Ekonomske škole Valjevo, Poljoprivredne škole Valjevo i Tehničke škole Valjevo, prof. dr Biljana Tešić i saradnik u nastavi Aleksandru Nenadović održali su radionicu iz WordPressa, na kojoj su učenici imali priliku da savladaju osnove kreiranja veb sajta.
IMG-01e246d35cfba64b9aa14a31efbc43ee-V
IMG_20230223_150843
IMG_20230223_154710

4. Prediktivni marketing

 U petak, 24. februara 2023. godine predavanje o prediktivnom marketingu za učenike Tehničke škole Valjevo i Poljoprivredne škole Valjevo  održala je doc. dr Katarina Marković. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa metodama nauke o podacima, mašinskog učenja  i tehnologija koje se koriste za analizu podataka o potrošačima u cilju predviđanja njihovog zadovoljstva, zahteva i budućih ponašanja koja mogu biti smernice za donošenje boljih poslovnih odluka i kreiranje kampanja.
IMG_20230224_124750
Katarina Marković 1
IMG_20230224_122056

5. Digitalni marketing

U sredu, 1. marta 2023. godine, radionicu o osnovama digitalnog marketinga za maturante održao je saradnik u nastavi Dejan Vujić, student IV godine Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija.

 

DSC_0677

DSC_0669