Na Fakultetu zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija 13. novembra 2018. godine održana je radionica Razvoj računarskih igara.

Predavač na radionici je bio Uroš Pavlović, naš sugrađanin koji ima višegodišnje iskustvo rada na razvoju računarskih igara. Do sada je učestvovao u razvoju više desetina igara za računare i mobilne uređaje, a na ovoj jednodnevnoj radionici pružio je priliku svim polaznicima da čuju i vide kako izgleda proces pravljenja računarske igre od ideje na papiru, preko prototipa u vidu crteža do gotove računarske igre.

Radionica racunarskih igara Uroš Pavlović 4

Takođe, studenti su imali priliku i da rade u jednom od trenutno najpopularnijih okruženja za razvoj računarskih igara – Unity, kao i da zajedno sa predavačem naprave kompletan nivo sa svim objektima i teksturama, dodaju animacije, naprave skripte koje obezbeđuju funkcionalnost likova, dodaju zvuke i pokrenu igru koju su osmislili.

Radionica racunarskih igara Uroš Pavlović 7

Nakon završetka radionice, polaznici su izneli mnogobrojna pozitivna iskustva, obzirom da su imali priliku da isprobaju rad na poslu razvoja računarskih igara koji spaja upotrebu tehničkih znanja sa kreativnošću osoba koji se ovim poslom bave. Obzirom da na Fakultetu postoji i smer na kome se izučava razvoj računarskih igara, u budućnosti svakako možemo očekivati još više nastavnih i vannastavnih aktivnosti poput ove.

Radionica racunarskih igara Uroš Pavlović 3

Svoja iskustva sa radionice prenosi nam studentkinja prve godine studijskog programa Poslovni softverski sistemi – Anđela Nožica:

Na radionici smo imali priliku da iz prve ruke čujemo o anegdotama iz industrije i surovoj realnosti posla 3D dizajnera, sve do saveta o kreativnim rešenjima i pronalaženju neiscrpne inspiracije u neprimetnosti miniskulnih detalja svakodnevnice.

            Akcenat je stavljen na korišćenje programa Unity kao okruženja za razvoj 3D igre, i to  manje obimnog projekta, posebno prilagođenog za dvočasovni rad. Polaznici su, praćenjem instrukcija i korišćenjem datih materijala, napravili sopstvenu 3D video igru, čija je, malo kome nepoznata, tematika, upravo preživljavanje u postapokaliptičnom okruženju – borba između junaka i zombija.

            S obzirom na vremensko ograničenje, a obimnost, samim tim i ozbiljnost teme, manje je bilo govora o programerskom delu Unity okruženja, sa većim fokusom na maksimalno korišćenje materijala i govorom o svrsi optimizacije, kao i na što boljem samostalnom dizajniranju in-game okruženja.

            Naposletku, sa sobom, polaznici su poneli nov uvid u realnost posla u 3D industriji, korigovavši ustaljene naivne predrasude o dokonosti i neprolaznoj zabavi kao staro viđenje ikoga uključenog u stvaranje video igara, videvši ozbiljnost čak i demonstrativnog projekta kao najosnovnijeg mogućeg, a što je najbitnije i pomni savet iz prve ruke, zajedno sa otvorenim apetitom za dodatnim znanjem.

Radionica racunarskih igara Uroš Pavlović 1

Radionica racunarskih igara Uroš Pavlović 2

Radionica racunarskih igara Uroš Pavlović 5

Radionica racunarskih igara Uroš Pavlović 6