Na Poslovnom fakultetu Valjevo Univerziteta Singidunum 17. marta je održan Prolećni poslovni forum. Kroz osnovnu temu „Poslovni trendovi, preduzetnici, inovacije“, govorilo se o tome da li je moguć poslovni uspeh u Srbiji i kako. Forum je otvorila prof. dr Olivera Nikolić, dekan Poslovnog fakulteta Valjevo. Podsetivši da je ovo Godina preduzetništva, Ljubica Marković, direktor Instituta za održivi razvoj, naglasila je da izabrane teme Prolećnog poslovnog foruma predstavljaju segmente koji definišu sve ono što čini preduzetništvo, počev od okruženja do preduzetničkog duha i preduzetničke inicijative.

DSC_8112

O Godini preduzetništva, kao programu aktivnosti, govorio je Dušan Korunoski, savetnik u Ministarstvu privrede Republike Srbije.  „Ovaj Forum koji Poslovni fakultet Valjevo tradicionalno organizuje spada u treći stub aktivnosti Godine preduzetništva koji se odnosi na promociju preduzetništva. Po mom mišljenju to je mnogo važnije od finansijske ili neke druge pomoći, jer se odnosi na podršku ljudima koji tek treba da se osmele, da zaposle sebe i druge, dakle, pravim preduzetnicima koji u ovom društvu nisu imali i još uvek nemaju mesto koje zaslužuju“, poručio je Dušan Korunoski prilikom razgovora sa novinarima koji su propratili ovaj susret.

DSC_8140

Iz drugog stuba aktivnosti u Godini preduzetništva, koje se odnose na direktnu podršku preduzetnicima, Korunoski je izdvojio program subvencionisanja kupovine opreme, kao i program koji se odnosi na subvencije filmskoj industriji. Naglasio je da se prvi stub aktivnosti odnosi na poboljšanje poslovnog okruženja gde postoji nekoliko mera i aktivnosti, a jedna od njih je smanjivanje administrativnog opterećenja privrede. Dušan Korunoski je rekao da je za podršku preduzetništvu u ovoj godini predviđeno nešto više od 16 milijardi dinara, od kojih su nešto više od četiri milijarde bespovratna sredstva, ostalo su kreditna sredstva, sredstva stručne pomoći, konsaltinga.

O pravnom okviru poslovanja preduzetnika na Prolećnom poslovnom forumu je govorio prof. dr Velisav Marković, rukovodilac Departmana za poslovno pravo Poslovnog fakulteta Valjevo, koji je i autor knjige „Individualni preduzetnik-pravni okvir poslovanja“, dok je o finansijskom menadžmentu i njegovom značaju za uspešno poslovanje govorio njegov kolega sa studijskog programa Finansije i bankarstvo, prof. dr Zoran Jović.

DSC_8153

Učesnici su čuli i zanimljiva iskustva Biznis inovacionog centra Kruševac. Direktorka tog centra Dragana Bogdanović je istakla veliki značaj podrške biznis inovacionih centara i poslovnih inkubatora početnicima u biznisu. Primer je „Digitalna kovačnica“ HUB, kao coworking prostor koji funkcioniše u prostoru BIC Kruševac, tako da su učesnici Poslovnog foruma mogli čuti dosta zanimljivosti od njihovih predstavnika koji su se opredelili za informatičku delatnost. Iskustva iz prakse preneli su Milenca Srećković, direktorka firme „Set“ iz Šapca i Vlado Markanović, direktor „Media Inventa“ iz Novog Sada.

DSC_8215

Posebna pažnja bila je posvećena učeničkom i studentskom preduzetništvu. Milovan Panić, student IV godine Poslovnog fakulteta Valjevo, je kao poslovni model predstavio proizvodnju suve šljive, dok je njegova koleginica Andrijana Sedić predstavila zanimljivu ideju o turističkoj agenciji za osobe sa oštećenjem sluha. Preduzetništvo u Ekonomskoj školi Valjevo učesnicima je predstavio tim ove škole, koji vodi profesorka Svetlana Mirković.

DSCN1304

Prolećni poslovni forum organizovali su Poslovni fakultet Valjevo Univerziteta Singidunum i Institut za održivi razvoj Poslovnog fakulteta Valjevo sa Poslovnim inkubatorom za početničko preduzetništvo žena i mladih.

DSC_8117

DSC_8110

DSC_8115

Izveštaje medija o ovom događaju možete pogledati na sledećim linkovima: