U utorak, 13. septembra, na Fakultetu zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija u Valjevu, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Valjevo i USAID Projektom za bolje uslove poslovanja, održan je okrugli sto na temu „Dijalog pravosuđa i privrede – korak dalje ka efikasnom izvršenju“.

Okrugli sto "Dijalog pravosuđa i privrede"

Dijalog o efikasnosti novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju (koji je u primeni od 1. jula ove godine) i izazovima u njegovoj primeni okupio je veliki broj prisutnih u amfiteatru Fakulteta.

Okrugli sto "Dijalog pravosuđa i privrede"

Pozdravnu reč skupu uputili su dr Velisav Marković, vanredni profesor Fakulteta za zdravstvene, pravne i poslovne studije i Jasmina Igić Matić, predsednik Privrednog suda u Valjevu, a o najznačajnijim novinama i rešenjima sadržanim u novom Zakonu govorili su:

  • Aleksandra Trešnjev, predsednik Komore izvršitelja,
  • Dragana Stanojević, direktor USAID Projekta za bolje uslove poslovanja,
  • Slobodan Vasiljević, sudija Privrednog suda u Valjevu,
  • Gojko Vrcelj, direktor Direkcije za restrukturiranje i naplatu plasmana Erste Bank a.d. Novi Sad i
  • Đorđe Đokić, advokat advokatske kancelarije „Anđelković“.
Okrugli sto "Dijalog pravosuđa i privrede"

Đokić, Trešnjev, Stanojević, Vasiljević i Vrcelj

 

Sagledane su brojne promene u postupku izvršenja koje je doneo novi Zakon, kao i mogućnosti i izazovi za poslovne subjekte. Najvažniji razlozi za donošenje ovog zakona bili su slaba efikasnost u postupcima izvršenja, veliki broj započetih i nerešenih predmeta u sudovima i opšte nezadovoljstvo poverilaca i dužnika u pogledu sistemskih rešenja sprovođenja izvršenja.

Okrugli sto "Dijalog pravosuđa i privrede"

Unapređenje efikasnosti izvršenja sudskih odluka i naplate potraživanja jedan je od najvećih uslova za smanjenje visokog rizika poslovanja i kreditiranja. Posledice bi bile niži troškovi i bolji pristup izvorima finansiranja za mnoge privredne subjekte, ali i njihovo veće poverenje da zasnivaju poslovne odnose sa nepoznatim klijentima, što predstavlja osnov za razvoj i rast ekonomije.

dsc_9514

Jasmina Igić Matić

 

Okruglom stolu prisustvovalo je više od 70 učesnika u postupku izvršenja i naplate potraživanja, prvenstveno predstavnika pravosuđa (predsednika, izvršnih i drugih sudija) privrednih, viših i osnovnih sudova iz regiona i Beograda, javnih izvršitelja, advokata, predstavnika banaka, a nakon izlaganja govornici su posebnu pažnju posvetili pitanjima prisutnih i diskusiji koja se povela o efikasnosti i izazovima primene nastalim u prethodna 3,5 meseca, koliko je novi Zakon u primeni.