Tokom proteklog vikenda, od 5. do 7. aprila na Divčibarama je u okviru inicijative “Momentum mladih – aktiviraj se i ti” u organizaciji Unije žena poljoprivrednica Srbije i partnera Kolubarskog udruženja mladih, održan kamp o omladinskom aktivizmu. Projekat je podržala Nemačka razvojna saradnje „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije.

Divčibare kamp (21 of 23)

U cilju osnaživanja mladih za aktivno učešće u društvenim promenama, u kampu su učestvovali i studenti, zaposleni i saradnici našeg fakulteta: organizatori Ljubica Marković, predsednica Unije poljoprivrednica Srbije i Nikola Savić, master nastavnik zdravstvene nege, predavači prof. dr Marko Marković i prof. dr Katarina Marković.

Divčibare kamp (2 of 23)
Divčibare kamp (1 of 23) (1)

Tokom trodnevnog programa, učesnici kampa imali su priliku da se upoznaju sa konceptom omladinskog aktivizma i njegovom važnošću, različitim strategijama podrške mladima u realizaciji njihovih ideja, uključujući finansijsku podršku, mentorstvo, obuke i pristup resursima.
Analizirani su izazovi sa kojima se mladi suočavaju u ostvarivanju svojih ideja, a okviru radionica, predstavljene su tehnike generisanja ideja kroz koje su vođeno radili na detaljnom razvoju svojih konkretnih projektnih planova.

Divčibare kamp (10 of 23)

Učesnici su radili na identifikaciji koraka i resursa potrebnih za izradu i realizaciju projektnih planova, a kroz razmenu iskustava, diskusije i praktične vežbe, stekli su korisna znanja i veštine za aktivno učešće u društvenim promenama.
Svoja iskustva u omladinskom aktivizmu i primer uspešne inicijative mladih predstavilo je Kolubarsko udruženje mladih.

Divčibare kamp (16 of 23)

Rezultat kampa je 9 projektnih ideja polaznika koje će u nastavku ove inicijative biti mentorisane i razvijane, a najbolje i finansijski podržane od strane GIZ-a.

image_6483441 (1) (1)
image_6483441 (1)