U nedelji od 14-20. novembra Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu, organizovanjem niza aktivnosti, pridružio se obeležavanju Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u skladu sa milenijumskim ciljevima Ujedinjenih nacija.

U ponedeljak, 14. novembra u holu Fakulteta, otvorena je izložba postera posvećenih ovoj tematici koju su, u saradnji sa učenicima Tehničke škole Valjevo, pripremili studenti našeg Fakulteta sa studijskog programa Poslovno pravo. Pored toga, unutar zgrade Fakulteta bila je postavljena saobraćajna signalizacija koja je tokom ove nedelje važila za sve nas kao učesnike u saobraćaju.

dsc_9823

U utorak, 15. novembra, doc. dr Dragan Obradović održao je predavanje učenicima svih razreda i smerova Tehničke škole na temu „Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda – specifične situacije u praksi i propusti prilikom vršenja uviđaja“.

dsc_9851

U petak, 18. novembra održan je Centralni događaj i obeležavanje ovog dana u kome su pored studenata i učenika Tehničke škole učestvovali i predstavnici Saobraćajnog fakulteta iz Beograda, Agencije za bezbednost saobraćaja iz Beograda, pojedine žrtve saobraćajnih nezgoda i članovi njihovih porodica, kao i predstavnici Crvenog krsta Valjevo, Policijske uprave Valjevo, Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Valjeva i Opšte bolnice Valjevo.

dsc_4514

Pre centralnog događaja u Železničkoj ulici održana je simulacija saobraćajne nezgode i demonstracija pružanja prve pomoći koju su realizovani učenici Medicinske škole „Dr Miša Pantić“ iz Valjeva i Tehničke škole Valjevo.

dsc_4472

Pozdravne reči skupu uputili su dr Jovica Vasiljević, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva i prof. dr Branka Stamatović Gajić, Dekan Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija.

dsc_4508

O Danu sećanja, stanju bezbednosti i statističkim podacima o saobraćajnim nezgodama, učešću pešaka u saobraćajnim nezgodama i važnosti vezivanja pojasa u automobilu govorili su prof. dr Krsto Lipovac, šef Katedre za bezbednost saobraćaja Saobraćajnog fakulteta u Beogradu,  dr Jovica Vasiljević, dipl.ing. saobraćaja Marko Madžovski, asistent na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

dsc_4539

O stanju bezbednosti u saobraćaju na području Grada Valjeva za period januar-oktobar 2016. govorio je Predrag Radosavljević, načelnik odeljenja Saobraćajne policije iz Policijske uprave u Valjevu, a aktivnosti Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Valjeva predstavio je Radisav Miletić, član Saveta. Prisutni su mogli čuti i iskustva žrtava saobraćajnih nezgoda, Miloša Mihajlovića i Slaviše Savića.

dsc_4555

Predstavljena su i istraživanja bezbednosti saobraćaja koja su sproveli studenti sa studijskog programa Poslovno pravo: Aleksandar Josipović, Marija Petković, Jelica Matić, Nina Sofronić, kao  i učenica Tehničke škole Valjevo, Biljana Erić, koja je predstavila rezultate praćenja ponašanja pešaka u saobraćaju u Valjevu tokom 2015. i 2016. godine.

dsc_4560

Predavač na Departmanu za pravo doc. dr Dragan Obradović, sudija Višeg suda u Valjevu,  zatvorio je skup ukazavši na značaj koji organizovanje ovakve manifestacije ima na povećanje svesti o bezbednosti u saobraćaju, ali i dao konkretne predloge za poboljšanje bezbednosti u Gradu Valjevu.

dsc_4572-edit

Više fotografija sa simulacije pružanja prve pomoći i samog događaja možete pogledati u Galeriji slika.