Od 22. do 28. januara ove godine u Evropi se obeležava Nedelja prevencije raka grlića materice sa ciljem podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Povodom obeležavanja ove Nedelje, u četvrtak, 26. januara 2017. godine na Fakultetu zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum održano je predavanje na temu Prevencija karcinoma grlića.

DSC_0234

Predavanje su održali istaknuti lekari iz ove oblasti dr Svetlana Milenković, specijalista patologije Kliničkog centra Srbije i dr Zoran Jokić, specijalista ginekologije i akušerstva, profesor Fakulteta i rukovodilac studijskog programa Sestrinstvo.

Prisutne je pozdravio prodekan Fakulteta, dr Filip Đoković.

Lekari su ovom prilikom posebnu pažnju obratili na prevenciju i pozvali na odgovornost prema sopstvenom zdravlju.

DSC_0227

„Rak grlića materice čini 3/4 svih karcinoma ženskih genitalnih organa. Svake godine u Srbiji od raka grlića materice oboli oko 1400 žena, a umre 500, svakog dana oboli četiri, a umre jedna žena. Po učestalosti je na drugom mestu u svetu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije godišnje u svetu umre oko 250.000 žena. U Evropi sa ovom dijagnozom živi 175.000 hiljada žena,  60.000 oboli, a oko 30.000 žena umre. Svaka 2 minuta u svetu jedna žena umre od raka grlića materice.

DSC_0236-2

Ova bolest u 80% slučajeva pogađa žene u nerazvijenim zemljama i to je razlog da podizanjem svesti izbegnemo takvu kategoriju. Prema incidenciji, Amerika ima najmanje obolelih, a najviše Azija. U Evropi, Rumunija i Srbija spadaju u red zemalja sa visokim stepenom smrtnosti, za razliku od Finske i Holandije. U Srbiji je ova bolest na drugom mestu, posle raka dojke. Simptomi premalignih promena ne postoje i zbog nepostojanja tegoba bolest se ne može otkriti bez kliničkog pregleda.  Skrining predstavlja jedinu uspešnu metodu kako bi se pronašle one osobe koje pokazuju predispoziciju ka nastanku nekog oboljenja ili ranog znaka bolesti“, naveo je u svom izlaganju dr Jokić.

Dr Milenković govorila je o svom višegodišnjem iskustvu u ginekološkoj patologiji i citologiji, kao i o organizaciji sistema ispitivanja u Srbiji, klasifikaciji i tumačenju nalaza. Ona je, takođe, govorila o karakteristikama PAPA testa, kao skrining testa, i kolposkopije.

DSC_0248

Nakon predavanja, usledio je veliki broj pitanja slušalaca koja su dovela do zajedničke diskusije, čiji zaključak je da pre svega sami moramo voditi računa o svom zdravlju, ponašati se odgovorno i ići na redovne preglede kako bi rizike za nastanak ove bolesti sveli na minimum.

DSC_0250

Profesor Jokić istakao je da Fakultet svojim akademskim i društveno odgovornim radom nastoji da bude jedna od karika u lancu pružanja zdravstvenih usluga u Valjevu i najavio nova predavanja koja će u budućnosti biti organizovana prema kalendaru zdravlja.

DSC_0240

DSC_0246

DSC_0252

DSC_0235

DSC_0225