Kako je i bilo najavljeno, 10.oktobra je na Fakultetu zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja.

dsc_9689

U svakodnevnom radu zdravstvenih radnika već godinama se prate i obeležavaju događaji vezani za kalendar zdravlja Svetske zdravstvene organizacije.  Kako od ove godine Fakultet realizuje i studijski program Sestrinstvo, prirodno je što je, na početku ove školske godine, započeto i sa obeležavanjem ovakvih važnih dana. Prvi među njima je Svetski dan mentalnog zdravlja.

dsc_9691

dsc_9692

Savete i svoja dugogodišnja iskustva u ovoj oblasti prisutnima su preneli prof. dr Branka Stamatović Gajić, psihijatar i psihoanalitički psihoterapeut, dekan fakulteta Zdravstvenih pravnih i poslovnih studija i prof. dr Tomislav Gajić, psihijatar i psihoanalitički psihoterapeut.

dsc_9698

dsc_9705

U gostima Fakulteta bili su članovi Udruženja „Zračak“ iz Valjeva, udruženja koje okuplja korisnike usluga mentalnog zdravlja, kao i predstavnici „Caritas“-a. Ovo valjevsko udruženje razvojem socijalnog preduzetništva, delovanjem u vanrednim situacijama i promocijom zaštite mentalnog zdravlja realizuje projekate i aktivnosti pomoći ugroženim grupama. Do sada imaju nekoliko projekata u oblasti socijalnog preduzetništva i veliko iskustvo u aktivnostima na promociji mentalnog zdravlja i borbi protiv stigmatizacije.

dsc_9702

dsc_9709

Imajući u vidu univerzalnost potrebe za čuvanjem mentalnog zdravlja, kao i ovogodišnji program usmeren na prvu pomoć u toj oblasti, važno je što su se u manifestaciju uključili studenti svih smerova. Nadamo se da će ovo biti samo prva u nizu budućih aktivnosti, usmerenih na vidljiviju uključenost našeg Fakulteta u život grada.

dsc_9694