Obeležavajući Međunarodni dan medicinskih sestara, Jasmina Marković, studentkinja prve godine studijskog programa Sestrinstvo našeg Fakulteta, govorila je o važnosti svoje profesije i prisećala se uloge koje je imala u borbi protiv pandemije koronavirusa. Jasmina je trenutno zaposlena na odeljenju psihijatrije i suočava se sa novim izazovima.

U zdravstvu, kaže, radi od 1995. godine ali je i njoj i njenim kolegama bilo najteže tokom pandemije. Sa nama deli iskustvo sa prve liniji borbe protiv COVID – 19 pandemije u jedinici intenzivne nege.

U početku smo svi bili zbunjeni, ali smo se brzo prilagodili situaciji. Nije lako čitavu smenu nositi skafander, maske i vizere, ali smo bili svesni toga da je naš posao da pomognemo, izlečimo, damo reč utehe i nade za izlečenje. Kada uđete u odeljenje, zaboravljate da kod kuće imate porodicu, da oko vas imate prijatelje. Svaka promena zvuka monitora, pumpe respiratora zahtevala je od nas brzo reagovanje. Vreme je prolazilo pored nas, a oči naših pacijenata su bile uplašene i bespomoćne, sa željom za izlečenje mnogi su se borili za vazduh – priča Jasmina.

Jasmina Marković, FZP Sestrinstvo

Posao medicinske sestre podrazumeva požrtvovanost i humanost, ali je potrebno dosta ljubavi i empatije. Njen savet za mlađe sestre jeste da uče od starijih, prate svoje pacijente, imaju razumevanja za njih i njihove porodice. Takođe, ističe da je za ovaj posao potrebno mnogo ljubavi i empatije, tako da samo jaka, sposobna i stručna sestra to može pružiti.

Jasnima Marković, FZP Sestrinstvo 2

Jasmina naglašava važnost  unapređenja položaja medicinskih sestara i tehničara, njihove uloge u zdravstvenom sistemu, kao i adekvatne podrške u obrazovanju. Zalaže se za veći broj akademskih sestara koje će unaprediti svoj status u društvu i olakšati rad medicinskim sestrama.

Trebalo bi da položaj sestara bude bolji, da se vidi i ukaže na to da su one važna karika u lancu zdravstvenog sistema, ali i da se same što više edukuju. Treba da imamo što više školovanih akademskih sestara, koje će na adekvatan način da se izbore za bolji status medicinskih sestara, da im se olakša rad u svakom pogledu, a da primarno medicinske sestre bude fokusirane na pacijente – rekla je Jasmina, čestitajući svojim kolegama i koleginicama Svetski dan medicinskih sestara i tehničara.