Četvrti po redu Kolubarski sajam vina, kao svojevrsna promocija pića bogova i vinske kulture, okupio je na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu blizu 20 izlagača, među kojima je naravno najviše bilo vinarija, ali i nekoliko destilerija i pivnica, kao i proizvođača raznovrsnih prehrambenih proizvoda našeg kraja. Organizacioni tim Sajma vina, koga čine studenti našeg fakulteta, pod mentorstvom profesora Filipa Đokovića i uz pomoć volontera, takođe studenata ovog fakulteta, uspeo je u misiji da ovogodišnji Sajam vina podigne na ozbiljniji i viši nivo.

DSC_3266

Samoj svečanosti otvaranja prisustvovao je i Nj.E. ambasador Argentine u Srbiji Estanislao Angel Zawels, koji je u svom obraćanju istakao da mu je izuzetna čast što je prisutan događaju koji slavi vino, po kojem je njegova država Argentina poznata u svetu. On se zahvalio organizatorima na pozivu da uveliča jedan ovakav događaj i posebno naglasio da je impresioniran kada je saznao da su organizatori Sajma vina studenti fakulteta.

DSC_3277

Izložbena sala na prvom spratu Fakulteta bila je ispunjena brojnim primamljivim štandovima učesnika Sajma, na kojima su posetioci mogli da degustiraju proizvode. Ove godine izlagači na Sajmu bili su Vinarija Dimitrijević, Vinarija Gradina, Podrum voćnih vina Romansa, Vinarija Rujevica,  Pušeljina garaž vinarija, Vinarija Valčić, Vinarija MiS, Vinska kuća Rakićević, Vinarija Todor, Vinarija Živković, Domaćinstvo Tešanović, Rakije Slavko Đurđević, Pivnica Perić i Knjižara Top Tim. Posetioci su imali priliku da uz vrhunska vina meze suhomesnate proizvode „Zlatiborac“ i probaju proizvode Mlekara „Kačarević“ iz Mionice i Pekare „Aćimović“ iz Ljubovije, koji su uz valjevsku trgovinu „Europrom“ bili ovogodišnji sponzori Sajma.

DSC_3317

„Veoma smo srećni što smo ove godine uspeli da proširimo teritoriju, i okupimo i vinarije iz svih krajeva Srbije. Pored dugogodišnjih prijatelja, veliki je broj vinarija koji su ove godine prvi put na našem sajmu, te se nadamo da ćemo se družiti i u narednim godinama“, rekla je na otvaranju Marijana Mijailović, studentkinja II godine i jedna od članova Organizacionog tima Sajma vina.

DSC_3366

„Naša misija i vizija Sajma stabilno teži ka svom cilju, a zamisao promovisanja vinske kulture, očuvanje tradicije i obogaćivanje kulturnih dešavanja u našem gradu, postala je realnost“, kazao je student Aleksandar Nešković, student III godine, takođe član Organizacionog tima Sajma vina.

DSC_3419

U muzičkom delu programa svečanosti otvaranja posetioci su imali priliku da čuju Narodni orkestar CZNTK „Abrašević“ iz Valjeva, kao i violinistkinje Jovanu Lukić i Larisu Kopić. Novina u programu ovogodišnjeg Sajma vina bila je „Izlagači imaju reč“, gde su se prisutnima obratili izlagači i proizvođači vrhunskih vina i upoznali ih sa tradicijom proizvodnje i svojim poslovanjem, uz nezaobilaznu razmenu iskustava. Takođe su svi posetioci mogli da učestvuju u kvizu i dobiju poklone koje su pripremili organizatori u saradnji sa izlagačima.

DSC_3288

„Trudili smo se i dali smo svoj maksimum da podignemo Sajam na viši novo i uspeli smo da povećamo broj izlagača i posetilaca ove godine. Jako nam imponuje što su nam poznate vinarije ukazale poverenje. Za nas kao studente ovo je izvanredena mogućnost da na licu mesta pokažemo šta smo mi to naučili na našem falultetu i sjajna prilika da prođemo sve segmente organizacije Sajma, od pozivanja izlagača, preko promocije, marketinga, odnosa sa javnošču, do organizacije enterijera izložbenog prostora“, rezimirala je član Organizacionog tima Sajma, studentkinja IV godine, Jelena Marković, koja pohađa studijski program Turizam i hotelijerstvo.

DSC_3753

IV Kolubarski sajam vina podržala je i Turistička organizacija Valjevo, jer ovaj dan posvećen vinu prerastao je u prepoznatljivu manifestaciju, koja ne samo da promoviše vina i njihove proizvođače, već i sam grad Valjevo.

Marija Petrović Marković

Više fotografija sa Novogodišnjeg sajma vina pogledajte na Facebook stranici Fakulteta.