TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU IDEJU U OBLASTI PROMOCIJE PREDUZETNIŠTVA

Evropska komisija objavila je poziv za podnošenje projekata sa najboljom idejom za promociju preduzetništva kroz Takmičenje za najbolju ideju (European Enterprise Promotion Awards -EEPA).

Nagrađuju se najbolji, najkreativniji i najoriginalniji projekti/inicijative/programi na polju razvoja preduzetništva. Cilj nagradnog takmičenja je identifikacija i prepoznavanje uspešnih aktivnosti i inicijativa preduzetih za promovisanje preduzeća i preduzetništva, predstavljanje i deljenje dobrih praksi preduzetništva i stvaranje veće svesti o ulozi preduzetnika u društvu.

Rok za podnošenje projekata je 12. jun, 2015.

Više obaveštenja i kontakt na web sajtu: http://ec.europa.eu/growth/smes/support/enterprise-promotion-awards/index_en.htm i eu.enterprise.promotion.avards@hanovercomms.com

 

Nagrade će biti dodeljene na ceremoniji u Skupštini MSP u okviru Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća, po nagradnim kategorijama, i to:

 • promovisanje preduzetničkog duha, posebno među mladim ženama,
 • ulaganje u preduzetničke veštine,
 • poboljšanje poslovnog okruženja,
 • podrška internacionalizaciji poslovanja,
 • odgovorno i inkluzivno preduzetništvo.

 

ZAJEDNIČKI POZIV ZA MEĐUNARODNE SARADNIČKE PROJEKTE U DUNAVSKOJ REGIJI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA SA SREDSTVIMA IZ PROGRAMA EUREKA

 

EUREKA je program kojim se podstiču mala i srednja preduzeća na saradnju sa međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih aktivnosti. Ciljevi programa su: podstaći kompanije na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja i na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet; podstaći međunarodnu saradnju preduzetnika i naučno-istraživačkih organizacija i stvoriti temelje za međunarodni tržišni plasman.

Projekti će biti finansirani iz fondova Evropske unije. Maksimalni iznos je 150.000 EUR, a rok za podnošenje predloga projekta je 30. april, 2015.

Više informacija na: www.eurekanetwork.org/danube-region-call-for-projects

Osnovni kriterijumi za projekte i konzorcijume su:

 • Konzorcijum treba da sadrži najmanje dva nepovezana preduzeća koja žele sprovesti zajednički projekat iz najmanje dve zemlje koje učestvuju u pozivu,
 • Predloženi projekat treba da bude istraživačko-razvojni sa ciljem stvaranja novog inovativivnog proizvoda/usluge/procesa,
 • Projekat može biti iz bilokojeg sektorskog ili tehnološkog područja,
 • Projekat mora imati civilnu primenu,
 • Projekat mora biti uravnotežen (jedan partner ne može snositi više od 75% troškova projekta),
 • Predloženo trajanje projekta između 12 i 36 meseci

Dodatni partneri iz EUREKA zemalja ili trećih zemalja izvan dunavske regije mogu učestvovati u projektnom konzorcijumu uz uslov da su osigurali finansiranje svog projektnog udela.

Najviši iznos mogućih dodeljenih bespovratnih sredstava je 150.000 EUR, a stopa sufinansiranja iznosi do 50% od ukupno prihvatljivih trpškova projekta. Trajanje projekta ograničeno je na maksimalno 36. meseci.