U okviru Programa studentske prakse, danas je održana je kratka radionica na temu “Pravni osnovi poslovanja privrednih društava”. Radionicu je vodila Jelena Tomić, izvršna direktorka privrednog društva “Enikon”, a.d. Loznica koja je i direktor pravnog sektora ovog društva.

 

Obraćajući se studentima, naglasila je da je uvek u bitno krenuti od pravnog okvira bez obzira kojim poslom se ko bavi, ili tek namerava da se bavi. Drugi, značajan momenat, je biti svestan okruženja i svih okolnosti koje prate poslovanje privrednih društava u Srbiji. Dalji postupak osnivanja i vođenja firme, počev od izbora pravne forme, preko registracije, pravnih akata i samog toka poslovanja najviše zavisi od delatnosti koja je odabrana kao osnovna delatnost privrednog društva. Takođe poslovanje je , pored Zakona o privrenim društvima koji se odnosi na privredna društva i preduzetnike, regulisano i ostalim zakonima koji prate poslovanje.

 

Valjevo danas ima 1.216 aktivnih privrednih društava, od čega 60 novoosnovanih u 2014.g. i 33 ugašena u istoj godini. Aktivnih preduzetnika je 3.403 i kod njih je takođe veći broj novoosnovanih od broja ugašenih.