Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu pridružuje se obeležavanju Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u skladu sa milenijumskim ciljevima Ujedinjenih nacija. Brojne aktivnosti posvećene ovom danu održaće se u nedelji od 14. do 18. novembra 2016.

U ponedeljak, 14. novembra u holu Fakulteta, otvarena je izložba postera posvećenih ovoj tematici koju su, u saradnji sa učenicima Tehničke škole Valjevo, pripremili studenti našeg Fakulteta sa studijskog programa Poslovno pravo. Izložba će biti otvorena do 20. novembra i može se posetiti svakog radnog dana od 9-19h.

Centralni događaj i obeležavanje ovog dana održaće se u petak, 18. novembra u 17.30h u velikom amfiteatru, u kome će pored studenata i učenika Tehničke škole učestvovati i predstavnici Saobraćajnog fakulteta iz Beograda, Agencije za bezbednost saobraćaja iz Beograda, pojedine žrtve saobraćajnih nezgoda i članovi njihovih porodica, kao i predstavnici Crvenog krsta Valjevo, Policijske uprave Valjevo, Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Valjeva i Opšte bolnice Valjevo.

 

Program – 18.11.2016.

 

U okviru programa obeležavanja Dan sećanja, 15.11.2016. god. doc Dr Dragan Obradović održao je predavanje učenicima svih razreda i smerova Tehničke škole na temu „Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda – specifične situacije u praksi i propusti prilikom vršenja uviđaja“.

Ovom prilikom učenicima ali i njihovim profesorima koji su pratili predavanje ukazano je na neke specifične situacije u saobraćaju u kojima posebno učestvuju mladi:

– maloletnici – probni vozači,

–  opasnosti koje vrebaju u vožnji od upotrebe mobilnog telefona,

–  značaj nošenja zaštitne kacige na glavi od strane vozača „dvotočkaša“ i njihovih saputnika,

–  neke primere iz prakse u pogledu ko je odgovoran za nastanak saobraćajne nezgode,

–  odgovornost upravljača puta zbog nepostavljanja odgovarajuće saobraćajne signalizacije odnosno zbog neblagovremenog otklanjanja oštećenja kolovoza ili leda na putu,

– zloupotrebe alkohola,

– nasilničke vožnje,

– zloupotrebe lekova u saobraćaju.

Ovom predavanju u punoj svečanoj sali Tehničke škole prisustvovalo je preko 100 učenika i njihovih nastavnika.

Molimo Vas da se u ovom periodu na Fakultetu krećete u skladu sa pravilima saobraćaja i u skladu sa saobraćajnom signalizacijom koja je postavljena i važi za sve nas kao učesnike u saobraćaju. Na ovaj način svi možemo da damo svoj doprinos pravilnom ponašanju i da se zamislimo nad porukama koje su navedene na posterima – jer svi smo mi učesnici u saobraćaju.

 

znak1-srpski